Act Svenska kyrkan välkomnar regeringens satsningen på sexuell och reproduktiv hälsa (SRHR) med fokus på Afrika. I vårt arbete ser vi tydligt vilken skillnad religiösa aktörer kan göra för att motverka skadliga normer
Regeringen anslår ytterligare 140 miljoner för att stärka SRHR på den afrikanska kontinenten –extramedel som tillförs som ett led i arbetet med att motverka pandemins effekter inom detta område. Act Svenska kyrkan välkomnar detta – i tider när många givare minskar sitt bistånd till #SRHR visar Sverige att man gör allvar av den feministiska utrikespolitiken.Vi arbetar sedan många år med frågorna och ser tydligt att just religiösa aktörer driver på en positiv utveckling när det gäller att bryta skadliga normer. I sviterna av Covid-19 pandemin är inskränkningarna och konsekvenserna för SRHR ett faktum på många plan. Minskad tillgång till preventivmedel och ökning av barnäktenskap, könsstympning och sexuellt och könsrelaterat våld är bara några av de områden där utsattheten har ökat i samband med pandemin.
Ökat våld mot kvinnor
Act Svenska kyrkan har löpande kartlagt hur pandemin har påverkat partner och partners arbete och har kunnat se att situationen för de allra mest utsatta har förvärrats. I programarbetet i Afrika har vi sett hur detta har fått konsekvenser för SRHR och att arbetet med att stävja denna negativa utveckling måste fortsätta. En av våra samarbetspartner i Zimbabwe rapporterar att antalet fall av könsrelaterat våld har ökat med 100 procent i landet. Partner i Sydsudan och Uganda rapporterar också om ett ökat våld mot kvinnor och flickor i hemmen. I Sydafrika berättar partner att tillgången till preventivmedel och möjligheten till sexualupplysning kraftigt har begränsats och vi kan även se att HBTQ-personer och människor som lever med hiv är extra utsatta under pandemin. Act Svenska kyrkan samverkar i globala nätverk där religiösa ledare, kyrkor, trosbaserade och sekulära civilsamhällesorganisationer ingår.
Religiösa ledare nyckelpersoner
Vid kriser är religiösa ledare ofta de man först vänder sig till för att få råd och hjälp, och dessa breda nätverk gör att vi når fram till människor som befinner sig bortom urbana centra och tätortsområden. Vi kan i vårt arbete se att pandemin har medfört inskränkningar i mänskliga rättigheter och förvärrat en redan mycket allvarlig situation för utsatta och sårbara grupper. Det är därför varmt välkommet att Sveriges regering ökar finansieringen för dessa centrala insatser och att resurser ges specifikt till arbete på den afrikanska kontinenten där utsattheten är särskilt allvarlig.
Lämna ett svar