Till innehåll på sidan
Daniel Jansson Brask, präst

Det är OK att må uselt

Det är ok att må uselt ibland.

Det här året har för många varit ett riktigt hemskt år. Många av oss har förlorat personer vi känner eller känner någon som har förlorat någon nära anhörig. Att folk säger ”det blir bättre”, ”det kommer ordna sig” eller liknande hjälper inte mycket.

Ibland vill man bara skrika rakt ut för livet känns så hemskt, så fel och så orättvist. Ibland hjälper inte de trevliga och tröstande orden vi hör från andra.

När Jesus var i trädgården, kvällen innan han dömdes till döden, var han så ångestfull och bad så hårt så att han svettades blod. När han stod inför Pilatus och Herodes visste han att han skulle dö. När han piskades och när han hängde på korset var det mänsklig smärta, mänsklig panik, han kände.

Vad tänkte han i sina sista stunder? Att han blev förrådd av en av sina närmaste vänner? Att hans andra vänner sprang iväg och gömde sig?

Jesus liv var inte ett liv på rosor och när en av hans vänner försökte trösta honom med ”allt blir nog bra” utbrast han ”Håll dig på din plats Satan”.(Du kan läsa om det i Mark.16:23)

Ibland kan vi känna att livet är tomt, trasigt, meningslöst – och kanske särskilt när livet är som det är nu. Det är inte alltid perfekt, vi lever ett liv då vi inte kan krama personer i vår familj. Vi kan inte umgås ordentligt med de som bor en bit bort. Vi kan inte träffa våra vänner. Vi kanske inte ens kan åka på begravningen av våra vänner för att det blir för många på plats då. Att höra ”allt kommer ordna sig” känns som ett slag i ansiktet.

Men för mig i alla fall, när jag vet att Jesus har genomlevt det, och vet att det finns en som vi alltid kan vända oss till, en som förstår våra känslor, det underlättar för mig.

Att veta att Gud själv säger ”Daniel, det är ok att må riktigt uselt ibland, jag kommer ihåg känslan, och finns här oavsett hur du mår.”

Kommentarer

3 svar till ”Det är OK att må uselt”

  1. Profilbild för Ann Hammarsten
    Ann Hammarsten

    Skönt att veta. Man kan få tröst.

  2. Profilbild för Kristina
    Kristina

    Tack för dom orden Daniel! Känns lite bättre!

  3. Profilbild för Lena
    Lena

    Du har satt ord på mina känslor. Tack ♥️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.