Till innehåll på sidan
Catharina Carlsson, präst

Herden som älskar dig

De förstod inte vad han menade. Det är befriande att veta att människorna som stod öga mot öga med Jesus inte fattade vad han talade om. Jag förstod inte bilden av Jesus som herde när jag började gå i kyrkan. Det fanns varken får eller herdar i förorten jag växte upp i. Idag har jag insett att liknelsen inte kräver av oss att vi måste förstå vad det innebär att vara herde eller ha grundläggande kunskaper om fårskötsel.

Nej, jag tror att det handlar om att ha sitt hem och sitt hjärta hos Jesus. Jesus talar till sina lärjungar, och till oss, med dessa liknelser. Han berättar för oss att vi hör ihop, med varandra, men främst med honom.

I vår tid, och kanske även på Jesu tid, kan dessa bilder vara provocerande. Vill vi ha en herde som säger vad vi ska göra? En grind som begränsar våra möjligheter? Det kan kännas jobbigt. Eller? Kan det vara en kallelse till gemenskap med varandra och våra själars herde?

Herden känner varje får. Jesus vet vem du är. Han vet var på fältet du befinner dig och bryr sig om just dig och vart du är väg någonstans. Han är inte en främmande herde, utan din själs herde. Du är inte vilket får som helst, du är både känd och älskad långt mer än du kan förstå.

Det är herdens starka kärlek som gör liknelsen tidlös. Herden är den som släpper allt han håller på med för att leta efter det fåret som sprungit bort eller för att förbinda de får som skurit sig. Den som ser efter fåren, ofta på avstånd, ibland på nära håll. Herden leder fåren, kallar på dem vid namn och vill dem väl. Vad säger det oss? Ja, jag tror att Jesus vill att vi lyssnar efter honom, efter hans röst som kallar på oss. Jesus, vad vill du göra med mina händer, med mina fötter, med mitt liv?

När lärjungarna inte förstår liknelsen om herden ger Jesus dem liknelsen om grinden. Han lägger ännu ett djup på relationen mellan honom och de som följer honom. Jesus fortsätter att berätta om vem han är. Han är inte vem som helst, när han kommer till människorna så förändras allt. Jesus räddar människorna, han räddar oss. Han är den som genom sitt kors skapar en säker plats för fåren.

Ja, för att vidare röra till liknelsen så kallas Jesus Guds lamm. Herden, grinden – Jesus känner sina får så väl att han kan bli som en av dem. Jesus föddes som människa, levde ett liv som vårt och gick sedan i döden av omsorg för oss. Han tog på sig alla våra tillkortakommande, genom hans sår har vi blivit botade.

För hela fårahjorden har Jesus gått i döden och övervunnit den. Han har utplånat allt som skilde människan från Gud, och Gud från människan. Han har visat oss vad kärlek är. Jesus säger: Jag har kommit för att ni skall ha liv och liv i överflöd!

Tack Jesus för att du leder detta får till dig, och låter mig vända hem till dig varje dag så länge jag lever. Amen

Catharina Carlsson, präst

Kommentarer

5 svar till ”Herden som älskar dig”

  1. Profilbild för Elisabeth
    Elisabeth

    Det är en liknelse. En fin sådan. Men dock. Lever människor i flock… kanske ibland men också utanför ”flocken” är Gud med dig. Eller..

    1. Profilbild för Catharina Carlsson, präst
      Catharina Carlsson, präst

      Jag tror att Jesus vandrar med oss varje dag, det har han lovat. Oavsett om vi är mitt i flocken eller långt bort från andra. Jag vill tro att ingen människa lever utanför Guds omsorg. /Catharina, präst

  2. Profilbild för Elisabeth
    Elisabeth

    Det tror gag också….

  3. Profilbild för Monica Nilsson
    Monica Nilsson

    Tack så mycket för en mycket fin betraktelse.

    Tack för en mycket fin betraktelse.

    Monica

    1. Profilbild för Catharina Carlsson, präst
      Catharina Carlsson, präst

      Tack för din kommentar, Monica! Det gör mig glad! hälsar Catharina, präst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.