Till innehåll på sidan
tomasjarvid

Om får och rockstjärnor

Jag skulle av olika anledningar googla efter en larvig kristen sång jag hört om att vara ett av fåren i Guds hjord. Jag började fylla googlefältet med ”I just wanna be” och skulle fortsätta meningen med ”a sheep” (jag vill bara vara ett får) men google föreslog istället andra sätt att avsluta meningen. Troligast var det tydligen att jag borde velat skriva att jag bara ”ville bara en rockstjärna”, eller ”gangsta” eller, som tredje alternativ, ”älskad”.
Jag hittade ändå min fåniga sång om att vara ett får och om du vill kan du gärna också söka upp den. Jag tycker den är rolig. Så kan den få vara bakgrundsmusik till några funderingar om vad det betyder att vara som ett får.

Söndagen som kommer har som tema ”den gode herden”. Det är ett stort tema Bibeln igenom att Gud är som en herde som skyddar och leder sitt folk som sin hjord. Jesus säger också att han själv är den gode herden som älskar sina får och ger sitt liv för oss. Han kommer för att ge oss liv i överflöd. Om du är van vid det kristna språket så känner du säkert igen de här formuleringarna men om man stannar upp lite kring vad de betyder så är det egentligen häpnadsväckande.

Vi har fått höra om att Gud är en herre, men denne herre är alltså också en herde, full av omsorg. Även om vi inte vet mycket om herdar nuförtiden så förstår vi att en herdes omsorg om sina får är väldigt praktisk och jordnära. Och att det innebär ett slit att hålla ordning på hjorden. De i hjorden är säkert mycket mer intresserade av att vara rockstjärnor och annat som lockar betydligt mer än att vara ett larvigt får. Frågar man vem som helst vilket djur de skulle kunna tänka sig att vara så kommer får långt ner på listan. För mig med. Jag som har så bra koll borde väl vara en örn eller nåt? Knepigt nog är det lättare att tänka om mina medmänniskor att de liknar vilsna får. Det är så lätt att lura sig själv har jag märkt.

Om vi nu inte är så vana vid herdar kan vi också tänka på något annat Jesus hela tiden kallas. ”Lärare” (i våra biblar står det säkert ”mästare” istället men lärare är en bättre översättning). Den gode läraren som vi kan ha förtroende för och gärna vill bli som en dag. Som står i relation till sina elever och känner våra förutsättningar. Som ger av sig själv och inte ger upp om oss.

I en känd psaltarpsalm läser vi att ”Herren är min herde”. Det räcker länge att meditera bara över de fyra orden. Gör gärna det en stund. Herren är en herde. Min herde.

Kommentarer

Ett svar till ”Om får och rockstjärnor”

  1. Profilbild för Karin Nilsson
    Karin Nilsson

    Hej o tack för kloka tänkvärda ord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.