Till innehåll på sidan
redaktor

Växtvärk


I tonåren fick jag ibland plötsligt mycket ont i knäna. Det påminde om det man sagt om förslitningsskador. Oroligt undrade jag om jag redan som tonåring hade förslitna leder. Jag blev lugnad av en klok omgivning; ”Det är växtvärk”. Växandet gav kroppen värk.

Tron som växer får också värk. Det finns ett samband mellan tro och värk. Det är som sambandet mellan kärlek och smärta. Den sanna kärleken innebär smärta. Om inte förr så vid förlusten av den kära.

Det mänskliga livet är ett ständigt sökande efter sanningen och meningen. Sökandet är efter det egna livets mening. Alla människor vill betyda något – åtminstone för någon. Meningen blir i det fallet inte något statiskt. Den är i ständig förändring.

Jesus säger i sitt avskedstal att han lämnar lärjungarna. Han gör det för att lämna plats för Anden och hjälparen som ska uppenbara sanningen. Ordet hjälparen betyder egentligen ’den som för någons talan’. Dels den som talar för lärjungarna och kyrkan, dels för sanningen och uppenbarelsen. Att lämna plats innebär också förlust. Lärjungarna förlorar den omedelbara kontakten med Jesus som fysisk gestalt, till förmån för en djupare relation.

Din och min tro följer livets skiften. Det kända och invanda lämnar oss för att ge plats för något nytt. Det är genom dessa förluster som tron utvecklas och växer. Utan detta krymper vår tro och vårt liv. I det förkrympta finns det tvärsäkra och det räddhågsna. Tron är istället prövande och trygg.

Det sista som Anden ska uppenbara är domen. Det grekiska begreppet för dom är krisis som ligger bakom vårt svenska ord kris. Denna världens ledare kan också förstås som de främsta. De som ställer sig före eller i vägen för andra. Den som räknar sig själv som mer ställer världen i kris. Logiken är att detta blir till en dom. De behöver lämna plats för andra.

Trons växt blir att lämna plats för något som ska komma. Det innebär en växtvärk, en kris. Den som vågar leva med smärtan kommer att finna nya rymder och nya aspekter på livet. Tron är som kroppen, den växer, lever och mognar.

Kommentarer

2 svar till ”Växtvärk”

  1. Profilbild för Anders Rhedin
    Anders Rhedin

    Fint och tankeväckande! Tack!

  2. Profilbild för Paolo Medini
    Paolo Medini

    Tack! Ska läsa det om och om igen. Det finns så mycket att ta emot i det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.