Till innehåll på sidan
Magdalena Wernefeldt

Bön som ger andlig hälsa – 13 maj

75023262-d501-4f08-a0b7-9aac482257c6

Boken, som är mycket personlig, är till det yttre tunn och oansenlig. Men dess budskap är djupt berörande. Olle är uppvuxen i en arbetarfamilj boende i enkla gårdshus i de flotta kvarteren på Östermalm i Stockholm. Han växer upp ”på andra sidan” och bor vägg i vägg med maktens familjer. Tidigt lämnar han kyrkan och det ska dröja åtskilliga decennier innan han ger sig ut på den pilgrimsvandring som i ett första skede leder honom till Santiago de Compostela i Spanien. Men som i nästa steg ska leda honom ännu längre – ända hem. Hem till sig själv.

Mångbottnade bilder
Bön är både något djupt personligt och samtidigt något av det mest allmänmänskliga i tillvaron. Den praktiseras i alla religioner över hela världen och tar hela vår kropp i anspråk. Bönens uttrycksformer är lika mångskiftande som dess konkreta konsekvenser i vardagen. Det är därför ingen tillfällighet att Jesus talar till sina vänner i bilder och berättelser när han ska illustrera något om vad bön är. Han delar inte en bild. Utan många. Inte en entydig och lättfångad bild. Utan en mångbottnad och starkt berörande.

Hela tillvaron
Ibland har bönen felaktigt förpassats till en slags andlig sfär vilket lett till en världsfrånvänd hållning. Men om bön handlar om hela tillvaron, om hela vårt liv, måste den också frigöra engagemang och kraft till förändring. Evangeliet idag vittnar om den Gud som i Kristus inte övergivit en enda millimeter av sin skapelse, och som väljer att färdas hela vägen, ända ut i marginalen, för att möta oss ansikte mot ansikte i vilket läge vi än befinner oss i livet.

Växer underifrån
På bönsöndagen är det änkans rätt som står i centrum. Hennes kamp lyfts fram som ett föredöme och blir en påminnelse om att Guds evangelium alltid växer underifrån. För människans och livets skull. Det är i en sådan livsrymd som bönen kan ge andlig hälsa åt varje sökande människa. Till de av oss som emellanåt misströstar om mening och mål ljuder denna söndags budskap: Jag hör din bön – ge inte upp!

Johannes Zeiler
Stiftsadjunkt i Linköpings stift

Kontakta redaktionen

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.