Till innehåll på sidan
Magdalena Wernefeldt

Påskdagen – längtans morgon

13feb7ee-c95e-486e-b0f0-1c8065a2867b

För död som vänds i liv, nederlag som vänds i seger, strålar idag påskljus, skimrar vita kyrkotextilier, vajar gula påskliljor, ljuder Franzéns lovsång: Vad ljus över griften! Han lever, o fröjd! Vad väcker det i mig?

Väcker det vetgirighet?

Undrar någon vad en kristen tro är, vandrar blicken kanske strax till bokhyllan. Där står Bibel, psalmbok och en ljusårslång rad av nyttiga och sedelärande vittnesbörd som likt flitiga bin omsvärmar den kristna uppenbarelsens paradisblomma i en ambition att uppsamla dess smakrikaste och mest livgivande nektar.

Vad det detta som uppväcktes på påskdagens morgon? Var det fliten, nyfikenheten och kunskapstörsten som sprang till liv när natt blev till dag?
Så var det, men det var mer…

Väcker det offervilja?

Undrar någon vad ett kristet liv är, vandrar tanken kanske strax till skyn av vittnen från olika tider som med sina liv, i vad de sagt och gjort, fyllt evangeliets bokstav med blod, svett och tårar. En Dietrich Bonhoeffer, Maximilian Kolbe, Maria Skobtsova, Oscar Romero (för att nu bara nämna några sentida martyrer). En människa som du och jag som hamnat i ondskans malström och sett sin inre övertygelse segra i döden.

Var det denna kallelse att som uppväcktes på påskdagens morgon? Var det beredskapen att offra allt i kampen för tro, hopp och sanning som sprang till liv när natt blev till dag?
Så var det, men det var mer…

Ja, bortom vetgirighet och offervilja väcktes en kraft till liv som fortsatt driver människor att bryta upp och vända blicken mot påskdagsmorgonens gryningsljus. Den kraften är längtans kraft. Den längtans kraft som har hoppet som följeslagare och vän.

Verner von Heidenstams skriver :

”Jag längtar hem sen åtta långa år.
I själva sömnen har jag längtan känt.
Jag längtar hem. Jag längtar, var jag går
—men ej till människor! Jag längtar marken,
jag längtar stenarna, där barn jag lekt.”

Längtan hem – inte hem till barndomens stenar, som i Heidenstams fall, utan hem till den gudsgemenskap som är mitt verkliga ursprung.

Att få vara med dig – få vara som du – få vara i dig Jesus – om det längtar jag varje andetag av mitt liv. Den längtan väckte du till liv på påskdagens morgon.
Längtan till liv av ditt liv.

Johan Dalman, domprost, Strängnäs

Kontakta redaktionen

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.