En lång kärleksrelation är över


Det har inte alltid varit lätt, men kärleken var stark från början. Den har burit igenom alla år, men nu är det slut. Tacksam och tårögd tar jag farväl. Det är dags att gå åt olika håll.

Jag var 20 år när vi träffades och det stöd du har gett mig har varit ovärderligt. Utan dig hade jag haft svårt att utvecklas, jag hade inte fått möjlighet att ta vara på mina gåvor. Jag investerade tid, kraft och allvar tillsammans med dig och du gav mig mat, husrum, lugn och ro att öppna mig för nya världar.

Nu är vår långa kärleksrelation över. Jag tackar dig för allt, mitt älskade studielån! Nu är det färdigt, nu är det slut, nu är vi kvitt.

Tänk om Olof Palme hade saknat mod och skicklighet i början av sin karriär, då hade det inte blivit mycket till studier för mig ett antal decennier senare. Den unge riksdagsledamoten Palme var i början av sextiotalet ordförande för den studiesociala utredning som då genomfördes. Han stod på sig i sin övertygelse om studiemedlets vikt för jämlikhet, utveckling, välfärd och demokrati. Han lyckades som få hantera motståndarna. För motståndet fanns, både i oppositionen men också inom det egna partiet. Reformen genomfördes 1964.

När jag idag hälsar på vänner i USA eller i Tyskland blir det extra tydligt för mig vad vårt studiemedelssystem betyder. I dessa länder är ungdomars studier oftast helt avhängiga föräldrarnas ekonomi, precis som det var i den gamla upplagan av det svenska klassamhället. Jag minns min tårögda moster vid min prästvigning. Hon var så glad och stolt över mig. Samtidigt lyste hennes stora sorg igenom över att hon aldrig fått chansen att studera. Hon var tvungen att börja arbeta direkt efter den sjuåriga folkskolan, trots läshuvud, begåvning och upplevelsen att vara ämnad för ett uppdrag som kräver högre utbildning.

Så nu tackar jag er som gått före, kämpat, offrat er och berett mark. De demokratiska samhällssystemen är inte självklara, de måste värnas, upprätthållas och ständigt reformeras. Jag önskar nytt mod och stor skicklighet inför de nya studiesociala utredningar som idag behöver genomföras.

Jag är uppvuxen i ett hem utan böcker. Glädjen av att läsa tog sålunda lång tid att erövra. Utan statens utsträckta hand hade jag nog snabbt tappat modet. Därför har varenda krona jag lånat och återbetalat upplevts som en stor gåva. Jag har fått tillgång till kunskap, reflektion och fördjupning och förhoppningsvis har jag kunnat ge och dela med mig av mina förvärv till andra i mina olika uppdrag. 

Tack älskade studielån. Tack för allt.

3 kommentarer

Jag och mina loppor säger
2 mars 2017 – 11:24

Fint formulerat! Håller med, en ovärderlig hjälp i vårt land. Jag får säkert betala på lånet tills jag dör men det gör inget, det är värt varenda krona.

Kenneth Svasse säger
2 mars 2017 – 04:13

Jag har haft turen att slippa studielån. Istället så har staten stått för min utbildning och det är jag väldigt tacksam för. Jag kan också tycka att studielån är fantastiskt även om jag inte själv behövt utnyttja det.

Johanna Eriksson Wellin säger
5 mars 2017 – 10:40

Tack för en helt fantastisk text. Något av det bästa jag läst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *