En stol för den oväntade gästen


Har just firat en pampig högmässa där vi sjöng så taket nästan lyftes. Det nya kyrkorådet välkomnades och glädjen och högtiden bar oss alla. Härligt att känna delaktigheten och människors omsorg om varandra när alla rör sig runt i rummet vid nattvardsutdelandet.

Efter gudstjänsten var det som vanligt mingel, kaffe och prat om stort och smått. Någon passar på att dela ett glädjeämne med en gudstjänstkamrat, några andra får en impuls att tillsammans gå ut på stan och äta lunch, några bokar samtalstider med diakonerna eller prästerna.

Universitetet ligger nära vår kyrka och flera nya studenter har nu kommit till stan. Flera tittar in och letar efter en tillhörighet, några längtar mer specifikt efter en plats att kunna fira gudstjänst. Under minglet upplever jag att flera får kontakt med nya bekantskaper. Och det är också det som brukar slå mig mest; det är en djup och sann glädje att få mötas och dela tankar och reflektioner. Det är startpunkten för all förändring och fördjupning.

I fredags (19/1 2018) var tidigare ärkebiskopen KG Hammar gäst i SVTs mysprogram Go’kväll. Han bjöd som brukligt på fantiserad middag. Hans drömgäster var Dag Hammarskjöld, Jean Zaru, Desmond Tutu och Lotta Fång. Det som var ovanligt denna middagskväll var det viktigaste – en extra stol för ”den oväntade gästen”. Hämtat från judisk tradition bör man alltid vara beredd på att vidga kretsen och matgemenskapen. En oväntad gäst kan komma till oss alla. I de judiska tankegångarna är det profeten Elia som kommer åter och annonserar Messias ankomst. Messias kan dölja sig i den människa som behöver oss.

När Lotta Fång och jag ledde kultursamtal i Visby domkyrka i somras fanns också en tom stol bredvid scenuppställningen. Då för att markera alla i vår värld som inte har någon stark röst, alla som inte blir intervjuade eller lyssnande på.

På något vis hör dessa båda tomma stolar starkt ihop.

https://www.svtplay.se/video/16653674/gokvall/go-kvall-19-jan-18-45-1?start=auto&tab=2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *