Att söka freden i den andres blick

Tänk om detta tänkesätt slog igenom på djupet för oss alla – vad världen skulle se annorlunda ut! ”Mellanrummets möjlighet” kan hjälpa oss att ta hand om våra känslor, vad vi gör av våra erfarenheter och smärta – det kanske öppnar oss för andra sätt än att fasta i bitterhet, missunnsamhet eller kontroll och i stället se nya vägar som på ett mer genomgripande sätt kan leda till liv och kärlek?


Jag sitter här med mitt tummade exemplar av filosofen Martin Bubers bok ”Jag och du” och tänker på freden. Hur fred börjar inom var och en av oss – genom hur vi ser på oss själva och hur vi möter varandra.

För att ett verkligt möte ska kunna äga rum behöver det finnas ett mellanrum mellan oss. Ett mellanrum som skapar liv bortom vår kontroll. Tomheten och tystnaden i mellanrummet öppnar för något mer, något outgrundligt, där våra verkliga jag kan komma fram. Då blir vi till i varandras blickar på ett nytt sätt.

Mellanrum ger möjlighet att se annorlunda, det öppnar för respekt. Där ingen på förhand har bestämt vem vi är, eller beslutat vad mötet ska vara bra för eller vad vi ska användas till. Att inte bli sedd som ett objekt utan som ett subjekt – en människa med outgrundligt liv – det öppnar för ett äkta möte. Det öppnar för fred, därför mellanrummet ger utrymme för kärleken. När vi backar tillbaka lite och verkligen kan se varandra, kan liv fyllas mellan oss. Då kan vi få syn på livet i blicken. Vi får möjlighet att söka freden i den andres blick.

Vägen till fred behöver gå genom fred, genom hur vi var och en försöker välja fredens väg i det egna livet, genom att ge plats, ge utrymme för mellanrum där liv och kärlek kan strömma. Det handlar om hur vi relaterar till varandra och till oss själva. Tänk om detta tänkesätt slog igenom på djupet för oss alla – vad världen skulle se annorlunda ut! Mellanrummets möjlighet kan hjälpa oss att ta hand om våra känslor, vad vi gör av våra erfarenheter och smärta – det kanske öppnar oss för andra sätt än att fasta i bitterhet, missunnsamhet eller kontroll och i stället se nya vägar som på ett mer genomgripande sätt kan leda till liv och kärlek?

När FN:s generalsekreterare Dag Hammarsköljd gav sig ut på det som skulle bli hans sista resa, hade han fyra böcker med sig i sin portfölj på flygplanet: Nya testamentet, FN-stadgan, ett exemplar av den medeltida mystikern Thomas a Kempis bok Om Kristi efterföljelse samt filosofen Martin Bubers ”Jag och Du” (som Hammarskjöld var i färd med att översätta till svenska). De här fyra skrifterna säger något om en livssyn som kanske inte är helt vanlig – varse sig för världsledare eller för dagens produktiva och kontrollerande delar av samhället? Människosyn och tro hör samman. Mystik och politik är inte väsensskilda, tvärtom! De hör ihop för att vilja förändring, utveckling och omdaning – att söka jordmån för att så kärlek och fred.

På sin sista resa innan planet störtade var Hammarsköljd på väg för att söka mellanrummet i diplomatin. Att genom att inte objektifiera, utan att vilja släppa på kontrollen, söka djupare kontakt för att nå in till fredens hjärta och önska äkta möte. Jag tror Bubers tankar om mellanrummets möjligheter var otroligt viktiga för Hammarskjöld – Där vi får bli till subjekt för varandra ”Jag och Du” – inte objekt som ”Jag och det”. Att i Kristus efterföljd, leva så sant och äkta det går för att söka modet att inte kontrollera utan vilja öppna för det outgrundliga.

Guds fred, som är mera värd än allt vi tänker, ska ge era hjärtan och era tankar skydd i Kristus Jesus (Filipperbrevet 4:7). Låt oss omdanas i våra inre så vi får lust att möta freden i den andres blick. Låt oss vara öppna för vad denna dag kan innebära under vår fortsatta vandring på fredens och på kärlekens väg.

Bön för dagen: Gud, tack för fredens möjligheter som börjar inom varje människa. Låt oss upptäcka mellanrummens kraft – där vi släpper på kontroll och släpper på viljan att äga och förfoga över livet. Hjälp oss att se dig i varandra, i våra olika möten. Tack för nyfikenheten för det outgrundliga i varandras blickar. Gud, hjälp oss att lita på tillvaron håller, så vi vågar vandra fredens väg. Amen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *