Rödbetssallad


Tårna var som isklumpar. Hela jag var genomkyld och allmänt nere. Hörlurarna var trasiga så jag kunde inte stänga ute den grymma omvärlden, varje ljud retade nerverna och jag satt och småhatade allt och alla på bussen. Så trängde några ord igenom min dimma av självupptagenhet.

-Du skojar? Gillar inte dina föräldrar rödbetssallad? Det är ju det som gör hela julen!
– Nänä (småretsamt tonfall), det är julskinkan som gör julen, Kom igen, erkänn att det är skinkan. Med senap på och mumsmumsmus …
– Vi käkade skinka på knäckebröd häromdagen, det var gott såklart.

Efter ett kortare utbyte av uppdateringar om familj och sjuka barn var det dags att kliva av bussen, och de skildes åt med ett varmt ”Jalla, god jul, hälsa!”. Jag klev av jag med. Var med ens lite varmare om tårna och såg inte fullt så svart på livet, för de två som pratat vardagligt med varandra om traditionella julföreteelser var så glada. Muntra. Såg fram mot helg och firande med familj och vänner, och det spelade ingen roll att det var kallt och mörkt, för det var kväll den fjärde söndagen i advent och en förväntan inför att fira jul låg i luften. Det vankades skinka och rödbetssallad, liksom.  Det var fint att bli påmind om det. Att plocka fram den goda känslan inför högtiden och landa i att nu är det snart här.

Som vi behöver varandra, vi människor, för att påminna och lyfta. Till och med när vi inte har en aning om att det har skett. Jag tror inte de som samtalade hade en aning om att jag satt där med långa öron, men hjälpte mig gjorde de likafullt. (Trots att en av dem alltså hade en faiblesse för rödbetssallad. Rödbetssallad är för mig ett lika obegripligt mysterium som lutfisken och så säger jag inget mer om det.) Genom rödbetssallad, skinka och jalla klingade julevangeliet i mina öron.

Det kan lätt bli så när man är lite religiös.