Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vetekornets lag och kosmos historia

 

Allt hänger ihop. Skaparen och frälsaren är samma Gud.

Allt hänger ihop. Skaparen och frälsaren är samma Gud.

Det är hög tid att knyta ihop säcken för den handfull bloggposter jag skrivit utifrån Gunnar Edmans skapelseteologi. Jag har skrivit om vad som kännetecknar en kristen världsbild och om inkarnationen och skapelsen. Framförallt är jag nöjd med bloggposten ”Gud väntar barn” där jag skriver om skapelsen i termer av att Gud drar sig undan och uttömmer sig själv för att ge plats åt kosmos och vårt eget växande och utveckling.

På teologspråk kallas det här med att Gud gör sig fattig för vår skull för ”kenosis”. Ofta kallar man det för ”vetekornets lag” efter Jesu ord i Johannesevangeliet 12:24:

”Sannerligen, jag säger er: om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn. Men om det dör ger det rik skörd.”

Det är tydligt att det handlar om Jesus som ger sitt liv för att världen ska ha liv och liv i överflöd. Samtidigt är det ett bibelord man kan tillämpa väldigt brett. Det handlar också om hur den kristne i Jesu spår ska ”dö från sig själv” och vara beredd att avstå av sitt för andras skull, även det ger rik skörd i form av nya livsmöjligheter för andra.

Gunnar Edman använder de stora penslarna och menar att ”singulariteten” -den lilla extremt täta punkt där ”big bang” ska ha börjat – var ”det första vetekornet”. Gud ger av sig själv och sår. Och skörden blir stor. Ett helt universum blir till. Redan här kan den som lärt känna Gud genom uppenbarelsen ana något av Guds väsen. Gud är den som ger av sig själv, avstår och uttömmer sig själv, för andras skull. För att världen ska få leva.

Jesus-vetekornet föll i jorden för att ge nytt liv och skapa om denna trasiga värld. Det första vetekornet gjorde att det ens blev en värld (eller oräkneliga världar i vårt väldiga universum) från första början. I båda fallen ser vi hurdan Gud är som skapar och skapar nytt för att värna om sin älskade skapelse.

Jag tror det var allt för den här gången om Gunnar Edman och skapelseteologin. Nu har jag dock börjat på en ny bok så det kan mycket väl komma en fortsättning vad det lider.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.