Om att leva bibliskt i ett år


Skönt att det inte var den här bilden som framträdde i Jacobs erfarenhet. Några puritanska alla hjärtans dagkort...
Skönt att det inte var den här bilden som framträdde i Jacobs erfarenhet. Några puritanska alla hjärtans dagkort…

AJ Jacobs är en man som ser på sitt liv som ett konstprojekt. Eller som en serie konstprojekt. Han har till exempel under en månad av sitt liv lagt ut hela sitt liv (jodå, familjelivet också) på entreprenad till tekniker i Bangalore, han har även tillbringat en månad i brutal ärlighet. Han skriver sedan böcker om det han lärt sig i sina projekt.

Störst uppmärksamhet har han nog fått för ”my year of living biblically” då han gick benhårt in för att leva efter alla bibelns bud under ett år. Han har gjort ett ted-talk om detta som jag gott tycker du kan titta på om du inte gjort det.

Jag har tidigare misslyckats med att bädda in tedföredrag i bloggposter. jag försöker väl nu med men ser du ingen stor videobubbla här [ted id=301] så följer du bara länken istället.

Det är förstås så att Jacobs driver en del med hur märkliga de bibliska buden kan te sig i vårt samhälle men det är vackert att höra hur mycket han tycker att han ändå fått ut av experimentet.

Han nämner bland annat att han fått upp ögonen för hur det, tvärt emot hur han brukat tänka, var så att hans sätt att handla formade hans sätt att tänka. När han gav till behövande ökade till exempel hans medkänsla och engagemang mot om han inte hade gjort det. Det var vackra ord om vikten av att leva mer än utifrån det man känner för i stunden och hitta sätt att binda sig vid det (läs gärna om kognitiv dissonans från för länge sen på bloggen).

Han talar också om tacksamhet. Utan att själv ens ha en gudstro så menar han att det gjorde djupt intryck på honom att be tackböner (som det påbjuds i många sammanhang), det förstärkte hans känsla av vördnad för livet.

Slutligen gjorde sabbaten, budet om att vila, stort intryck på honom. Hårt arbetande västerlänning som han är (det är via Thomas Sjödins bok om vila jag hittat föredraget). Det var det också vackert att höra om. Dessutom tyckte jag det var roligt att han ägnat mycket tid åt att umgås med människor av olika trostraditioner och ben ut hur de tänker om sitt sätt att leva. Jag kanske rentav får läsa hans bok.

Se gärna filmen och/eller skriv en rad med dina tankar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.