Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Lag och evangelium enligt Runestam

Churchill målar. Det är skönt med fritidsintressen, sånt man inte måste göra utan bara kan göra för att man vill.

Churchill målar. Det är skönt med fritidsintressen, sånt man inte måste göra utan bara kan göra för att man vill.

I min läsning av ”Helgelsens filosofi” har jag stött på ännu en tänkvärdhet. Det utgår från hur 1900-talsteologen Arvid Runestam såg på ”lag och evangelium” hos Luther.

Som Runestam hade en väldigt vid definition av lag och evangelium och såg det också som högst beroende av situationen huruvida något räknades som det ena eller det andra. Lag blir för honom förknippat med tvång medan evangelium handlar om befrielse. Det som för den ena är vila och kravlöshet kan ju vara förknippat med tvång för någon annan. Det den ena gör med glädje och av spontan vilja kanske den andre tvingar sig att göra. Som exempel nämner Karin Johannesson hur Luther såg det som en stor nåd att få gå ur klostret och leva ett vanligt liv medan det kanske för pressade nutidsmänniskor skulle kunna vara en stor nåd att få göra det motsatta och dra sig undan den djungel av prestationskrav många lever med.

Det gäller då att evangeliet får tala till var och en på ett sätt den personen kan ta till sig. Huvudsaken är att vi kommer ihåg att det egentligen (det vill säga inför Gud, det är väl det egentliga egentligen så att säga) inte finns något vi måste göra. Vi kan och ska inte försöka förtjäna vår frälsning.

Kommentarer

4 svar till ”Lag och evangelium enligt Runestam”

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det kan man kanske tycka. Å andra sidan beror ju vårt mänskliga beroende av den gudomliga nåden på att det faktiskt är alldeles omöjligt svårt för oss att göra det goda. VI har det inte i oss. Men om vi vänder oss till Gud kan Gud handla i oss.

      1. Profilbild för rosa
        rosa

        Tack Jesus för det för skulle göra det på egen hand skulle det bara bli pannkaka av allt. Jag som inte ens håller reda på vilken affär jag ska till.(men jag kom fram i tid i alla fall, kan vi nog också tacka Jesus för….)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.