Lagom till advent tänkte jag påbörja en länge sedan påtänkt serie bloggposter med koppling till JRR Tolkiens trilogi om härskarringen. Vi ska titta närmare på tre gestalter som påminner märkligt mycket om Jesus Kristus. Jag har förresten skrivit om ”Saurons ring, den onda makten” också en gång för länge sedan.
Tolkien själv var uttalat mot tanken på att hans böcker skulle handla om något annat än det de handlade om. Det är ingen förtäckt kristen historia även om Tolkien var katolik. Däremot är det förstås så att allt man gör är självporträtt så Tolkiens syn på världen kommer förstås till uttryck i hans böcker.
Nu till Gandalf. Gandalf är en mäktig trollkarl även om man inte riktigt får grepp om hur han använder sin magi. Den är inte våldsamt aggressiv som Saurons. Gandalf kommer som en grå vandrare genom Midgård med ständigt mycket att hålla ett öga på. Enligt vad jag förstått har Gandalf ett slags gudomligt ursprung vilket gör att det finns likheter med den kristna inkarnationstanken.
Det mest iögonfallande är kanske att Gandalf faktiskt dör och återuppstår. I Morias gruvor offrar han sig för sina vänner och går i strid mot avgrundsvarelsen Balrog. Han försvinner i djupet men återkommer på märkligt vis och som förvandlad. Gandalf är nu Gandalf den vite och mäktigare än någonsin. Sarumans, som utger sig för att vara den vite men som blivit förvriden (en bild av antikrist?), makt över honom är bruten.
Längre fram talar Pippin med Beregond i Minas Tirith och berättar om Gandalfs många rynkor av de bekymmer han dras med men också om den djupa glädje han anat därunder. Han säger också något mycket intressant med koppling till det kristna hoppet. Han medger att hoppet nu inför Saurons härars snara ankomst inte är stort men säger samtidigt att han minns hur hopplöst det känts innan Gandalfs återkomst. Då hade allt känts förlorat. Nu när Gandalf så mirakulöst återkommit kändes det inte som att något kunde vara riktigt hopplöst. En bra beskrivning av hur den kristne kan tänka på Jesu uppståndelse.
Det finns många fler spännande paralleller. Kanske kommer du på något du vill tillägga? Skriv en kommentar!
Lämna ett svar