Fred och frid och fröjd och hopp, hopp, hopp


IMG_4907

När jag läste Amoz Oz bok ”hur man botar en fanatiker” (läs ”frågan som avslöjar en kristen fanatiker”) så skrev han något man kan fundera vidare på. Han menade att krig inte är det värsta man kan tänka sig, det är ”aggressionen”. Man kan fundera på vad han menar med det. Krig är ju den värsta tänkbara situation man kan befinna sig i, eller? Jag tror han menar att kriget börjar långt innan man tar upp vapnen. Det börjar i olika sorters aggression och lyckas man inte vända den onda spiralen kan det urarta i krig. Är det så så har man kanske inget annat val än att själv ta upp vapen men å andra sidan har man då redan missat många andra chanser att lösa konflikten.

Vårt ord fred är ganska snävt. I vardagligt tal betyder det väl ungefär samma sak som att man inte är i öppen strid med varandra. Det hebreiska begreppet schalom är betydligt vidare i sitt omfång. I den aronitiska välsignelsen brukar det uttydas ”frid” (Herren vände sitt ansikte till er och give er frid”).

Ordet ”frid” har nog också alltför snäv ram i vårt språk. Vi förknippar väl ordet med ”frid i själen” eller brist på oro och rädsla i livet.

Ur ett bibliskt perspektiv råder det inte schalom/frid/fred i ett samhälle där någon förtrycks av en annan. I gamla testamentet tar det här sig ständigt uttryck i uppmaningar från Gud att inte behandla fattiga, flyktingar eller maktlösa illa och förvägra dem rättvisa.

Freden består i grund och botten av goda relationer. Av harmoni. Freden börjar med dig och mig alltså. Och det är inte givet att freden börjar med att sopa saker under mattan för husfridens skull. Snarare börjar freden med att arbeta för det goda.

 

En kommentar

rosa säger
15 december 2014 – 12:26

Att sopa saker under mattan är nog det sämsta man kan göra för att få riktig frid. Eller försöka hela tiden göra andra glada fast man själv inte blir glad av det...

Tomas Jarvid svarar
15 december 2019 – 08:14

Det där får jag ta och öva mig på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.