Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

De fallna hjältarnas bok

Nap, apornas Napoleon.

Nap, apornas Napoleon.

I funderingarna kring ett kommande blogginlägg om Noa fick jag anledning att tänka på något lite lustigt med bibelns hjältegestalter.

Noa är till exempel en rättfärdig man (här undrar man ju om det kanske står i nån gammal bibelöversättning att han är en ”hedersman” så att det kommit in i visan den vägen?) som gör en enormt viktig insats och räddar alla djurarter. Men så fort han kommer ut från arken super han sig redlös och gör sig till åtlöje. De få människor som ändå fanns på jorden då förde visst ondskan vidare trots allt.

Andra hjältar är Abraham (som ljuger om sin hustru Sara), David (som efter alla sina hjältedåd handlar orätt när han ligger med Batseba, Urias hustru), Salomo (som bygger templet men sedan plötsligt faller in i avgudadyrkan) och så vidare och så vidare.

Det är lite som om någon av våra kända sagor om en prins som räddar hela landet plötsligt skulle avslutas med att ”sedan var han en frånvarande far och blev med tiden rätt alkoholiserad”. Bibelns berättelser ”tar ner” hjältarna på ett sätt vi oftast inte gör i sagor.

Det här gäller förresten i allra högsta grad Jesu lärjungar. De exponeras skoningslöst i evangelierna med alla sina brister, helt tvärtom den omgivande världen där ödmjukhet sannerligen inte var en dygd i dylika fall. Det lär finnas ett citat ur Simpsons där Homer Simpson säger typ ”hela bibeln är full av misslyckade typer, utom den här ende killen” och syftar på Jesus. Mycket träffande.

Det är som om bibelförfatttarna vill säga ”javisst, här är en riktig troshjälte (den här David kan man till och med räkna som en slags prototyp till den messias som sedan kom) men de är också alla bristfälliga människor. Alla behöver hjälp”.

Det är skönt, samtidigt som man kanske ibland gärna hade haft kvar sina hjältar? Vad säger du?

Läs förresten om ”bibeln är skriven av förlorare”.

Kommentarer

7 svar till ”De fallna hjältarnas bok”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Jag skulle längta så efter att höra en barnsaga som slutade så som du beskrev den. Det är nån elak sida hos mig som bara inte klarar av för gulliga och perfekta slut….

  2. Profilbild för Johannes Tirén
    Johannes Tirén

    Det är väl bara Rut, Noomi och Ester som förefaller hålla måttet? Kanske Nehemja också.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Intressant fråga vad det kan finnas för några som håller måttet. En del ser man ju väldigt lite av i bibeln och då kanske man inte hinner se alla sidor? Rut och Noomi är väl lite skumma i utgångsläget istället ut hebreiskt perspektiv? Lite som den barmhärtige samariern?

  3. Profilbild för Rebella

    ”Noah war en from man och fulkomlig” resp. ”ty tigh hafwer jagh sedt rättferdigan för migh i thenna tijd” står det i Karl XII:s bibel, enligt bibeln.se. Så det där med hedersmannen är nog Bellmans alldeles egen formulering. (I Karl XII:s bibel står att Gud sade åt Adam att bygga arken av furuträ. Undras hur många fler sådana lokalanpassningar den innehåller.)

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Nån som har gustav vasas bibel online? Annars är det ju en rätt liknande betydelse. Kul med furuträt!

      1. Profilbild för Rebella

        Jag tror hedersmannen syftar på själva vinplanterandet, fokus för Bellmans visa. Jämför vers två:

        Gumman Noak, gumman Noak, var en hedersfru.
        Hon gav man’ sin dricka
        fick jag sådan flicka
        gifte jag mig, gifte jag mig, just på stunden nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.