Är vi faddrar till skapelsen?


 

Plupp (egen tolkning), en förebild i sin relation till skapelsen.
Plupp (egen tolkning), en förebild i sin relation till skapelsen.

En tanke flög in i mitt huvud för några dagar sedan. Du kanske minns att jag skrev om den kristna tanken om att vi människor är satta som förvaltare över skapelsen men att vårt svenska ord förvaltare inte riktigt rymmer djupet i det bibliska begreppet för samma sak. I vår vardagserfarenhet innebär det inte nödvändigtvis ett djupt personligt engagemang och innerlig relation till husets herre att vara förvaltare. Det är svårt att hitta ett bra svenskt ord för att uttrycka det. Det skrev jag om under ”hur kul låter det att vara förvaltare?

Och nu har jag kommit att tänka på ett djupt kristet begrepp som kanske kan passa ihop med förvaltarskapet och uttrycka något av vad det innebär. Jag tänker på fadderskap.

En dopfadder är tänkt som en engagerad medkristen som kan hjälpa en fram på Vägen. I kulturen har det utvecklats mot att en tid vara som en slags extraförälder och i vår tid kanske mer mot att vara en extra vuxen som är engagerad i barnet (de som döps är ju ofta barn i vår kyrka).

Poängen för mig i det här sammanhanget är att det att vara fadder är ett klang av att vara ett hedersuppdrag, något som består i engagemang och omtanke, och att återspegla Guds relation till den man är fadder till. Rätt likt den bild av förvaltaren jag målat upp i bloggposten jag länkat till.

Jag tänker därför framöver tänka mig vår relation till skapelsen som ett slags fadderskap. Vi är på ett sätt på samma nivå som skapelsen inför Gud men vi har fått ett hedersuppdrag att engagera oss och ha omsorg om skapelsen. Det är fint, eller hur?

Även här finns det förstås ett sekulärt sätt att använda ordet. Den som via en hjälporganisation är fadder åt ett barn i ett fattigt land är till exempel inte alltid djupt personligt engagerad i den relationen. Suck, att allt ska vara så spretigt.

Vad tänker du? Är du fadder till någon och hur ser du på det? Vad tror du om att vara fadder till ditt hörn av skapelsen?

2 kommentarer

Lena P säger
17 januari 2015 – 02:49

Ja, faddrar till Skapelsen är vi, satta här till att kärleksfullt vårda Skapelsen. En mycket bra tanke det där med fadderskap i förhållande till Skapelsen. Den tar jag med mig.

Tomas Jarvid svarar
18 juli 2018 – 08:38

Fint!

Alma-Lena säger
17 januari 2015 – 07:56

Mycket bra bild för detta. Tack, idag behövde jag detta.

Är själv fadder till fina Leo som jag fick bära till dopet, ett viktigt uppdrag. Har också en fadderpojke i Haiti, mycket stolt över honom och hans goda skolresultat är jag.

Tomas Jarvid svarar
18 juli 2018 – 08:38

Fint att du berättade om dina båda olika fadderbarn. Gud välsigne dig i ditt fadderskap!