Våga vara operfekt av Brené Brown


"Våga vara operfekt" av Brené Brown
”Våga vara operfekt” av Brené Brown

Det är lika bra jag säger på en gång att jag blivit mutad att skriva den här bloggposten. Eller ja mutad och mutad, det är i alla fall så att Libris förlag skickat mig ett gratisexemplar av boken i förhoppning att jag ska skriva något snällt om den. Och det tänker jag göra också eftersom jag tycker den är mycket läsvärd, men nu vet ni i alla fall hur det ligger till.

Jag läste Brené Browns första bok (på svenska, den här nya är egentligen skriven före) ”Mod att vara sårbar” och upphöjde den till förra årets viktigaste bok och något som alla borde läsa. Läs gärna det jag skrev om den som bakgrund till Browns forskning och tankar.

”Våga vara operfekt” är skriven i samma anda. Författaren blandar sina forskningsresultat med erfarenheter från sin egen livsvandring och de konsekvenser hennes forskningsinsikter fått i hennes eget liv. Jag tänker mig att det som skiljer ut Browns böcker från självhjälpslitteraturen är att hon inte sticker under stol med att det är en smärtsam väg hon pekar ut. En återkommande sak hon skriver är sånt som

”Jag önskar så att det inte behövde fungera på det här viset och jag försökte hålla den här slutsatsen ifrån mig så gott det gick men tyvärr verkar det vara såhär”. (Ungefärligt och återkommande citat)

I gengäld beskriver hon också hur smärtsamma förändringar i hennes sätt att leva resulterat i ett mycket rikare liv med för henne och hennes omgivning.

”Våga vara operfekt” behandlar en hel hög utmaningar. Som hur man kan frigöra sig från andras åsikter eller kravet på sig själv att vara cool eller jämföra sig. Det är nog problem som alla känner igen sig i. Målet är att mer och mer leva ”helhjärtat” som Brown uttrycker det. Lustigt nog är detta med ”ett odelat hjärta” något som går mycket långt tillbaka i den kristna traditionen.  Det sammanfattar det mesta av ökenfädernas andlighet till exempel.

Över huvud taget är det intressant att se hur Brown förklarar att ”andlighet” är oerhört viktigt för ett gott liv . Då avser hon förstås inte någon specifik religion eller så utan snarare en livssyn där man ser sig själv som förenad med något större än sig själv.

Om jag ska gradera så tycker jag fortfarande att ”mod att vara sårbar” är den bok som alla borde läsa nu bums. Det där med just ”sårbarhet” sätter fingret på så oerhört mycket om var problemen i vår kultur ligger. Med det sagt så rekommenderar jag verkligen även denna bok.

Nu är nog förlaget nöjda med mig 😉 ? Jag får bjuda på den helt enkelt.

2 kommentarer

Lena P säger
23 juni 2015 – 09:32

Oj oj, ja nu är det verkligen dags att jag gör slag i saken och läser Brené Browns böcker! Att våga visa min sårbarhet har jag inga problem med, men just det där med att inför mig själv och andra våga vara operfekt, det har jag väldigt svårt för.

Tomas Jarvid svarar
23 juni 2019 – 11:15

Hon har en hel del att säga om perfektionism i den förra boken också.

rosa säger
23 juni 2015 – 05:15

Jag läser den ihop med "Vara den jag är ". Bra parallelläsning.
Kan verkligen rekommenderar båda böckerna.

Tomas Jarvid svarar
23 juni 2019 – 11:15

Stark kombo!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.