Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Unga utsatta män och alla män

Zorro, en osårbar man som skrattar faran rätt i ansiktet. Gråter han i ensamhet?

Zorro, en osårbar man som skrattar faran rätt i ansiktet. Gråter han i ensamhet?

Jag hörde på radion häromdagen om flyktingsituationen. Man hade kommit fram till att det fanns en grupp som var mer utsatta än man tidigare trott. Det var unga ensamstående män på flykt.

De var extra utsatta just för att ingen trodde att de var det. Man förväntade sig att unga arbetsföra män utan familj att oroa sig över skulle klara sig bra men just därför var det troligt att de inte fick särskilt mycket stöd. De unga männen led ofta svårt psykiskt och socialt och på andra sätt.

Det var förstås gripande att höra om men jag tänker också att det ju egentligen är en sammanfattning av hur många män i väldigt många länder och situationer kan ha det. Förväntningarna på att män ska vara starka finns alltid där och det kan kanske verka hedrande eller nåt men i själva verket är det nog oftare en börda. Om man tänker sig flyktingsituationen så är det ju lätt att leva sig in i att ensam inte alls är stark. Starka är vi om vi kan stötta varandra. Så också i mindre dramatiska omständigheter. Om det är ok för en man att också vara sårbar så blir livet lättare att leva.

Vad tänker du? Håller du med? Skriv en kommentar!

Kommentarer

5 svar till ”Unga utsatta män och alla män”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Håller med. Det är fult att klanka på dessa driftiga pojkar och men bara för att de råkar vara manliga. Ska vi få en bättre könsbalans då måste lagliga vägar för flyktingar skapas.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ja när de anlänt hit möts de ju dessutom med stor skepsis och som mindre värda att vara här av en del. Djupt orättvist på individnivån.

  2. Profilbild för Rebella undrar

    Det är en oundviklig konsekvens av hurpass långt feminismen gått: att vi på allvar klarar att ta itu med även könsrollers och/eller patriarkatets (stryk det som ej önskas) negativa effekter för män. Oundviklig och viktig. Hur ska vi få pojkarna att joina oss om de inte inser att de också har saker att tjäna på att montera ner det här dumma systemet där alla anstränger sig för att pressa in sig i en trång könsnorm, och alla bedömer varandra först och främst efter kön.

  3. Profilbild för Alma-Lena

    Håller med er alla föregående talare. Feminismen behövs för pojkars och mäns skull nästan ännu mer än för flickor och kvinnors.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.