Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Den heliga vilda gåsen

En vildgås som symbol för den Heliga Anden.

En vildgås som symbol för den Heliga Anden.

Såhär på tredjedag pingst vill jag fortsätta att skriva om den Heliga Anden. På svenska kan man ju göra sig fyndig över namnet eftersom det bara ska till en liten, liten betoningsförändring för att man istället ska tala om en AND, i skrift ser det likadant ut. Men idag handlar det här om en annan fågel som får fungera som symbol.

Den vanligaste symbolen för den heliga Anden är en duva (läs till exempel ”den heliga duvan och Noas ark” här på bloggen) och så är det alltsedan nya testamentet. När kristendomen nådde de keltiska områdena (vilket var stora delar av Europa men här tänker jag mest på de brittiska öarna) så kom man att använda en vildgås som symbol för den heliga Anden. Tack vare kommuniteten på Iona har detta nu blivit mer känt igen.

Vildgåsen kan vara en något mer grovhuggen representant för Anden. Den kan skrika och skräna och kanske bita den som försöker ta den fatt. Samtidigt är det en vacker fågel som tar hand om sina ungar med omsorg.

Jag tycker det helt klart har sina poänger att tänka sig Anden så. Inte som något väldigt tamt och fromt utan snarare som något otämjbart. Som vi aldrig kan göra till vårt eget husdjur.

Vad säger du om detta? Skriv en kommentar!

Kommentarer

12 svar till ”Den heliga vilda gåsen”

  1. Profilbild för Alma-Lena

    En underbar kommentar till Anden och så sann. Jag gläds också åt att denna eminenta blogg firar tredjedag pingst, som det anstår en pilgrimsbloggare.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Vi får väl fira en fjärdedag i morgon med då kanske. Pingsten varar än till… ja jag vet inte, till tidens slut kanske.

      1. Profilbild för Alma-Lena

        Ja, fjärdedag pingst finns också och laestadianerna som just nu har storsamlingar i Kiruna avslutar pingstsamlingarna i morgon. Det är en konservatism jag gillar.

  2. Profilbild för Markku H
    Markku H

    Anden är oss närmaste.
    Andens verkan, för den som lyssnar inåt , är påtagligt i form av hjärtat, som har blivit varmt som så som lärjungarnas, vilka var på väg till Emmaus.
    Det är Anden som hjälper oss att känna igen den heliga närvaron.
    Det finns något av Andens vägledning i beslutsamhet att göra det rätta vad det än kostar för oss.

    Det är avundsvärt att det finns kristna som låter sig att underkasta sig och låta ledas av Anden. Vi andra få fortsätta att kämpa och hoppas på att detta kan sker.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Fint uttryckt Markku. Verkligen något att ödmjukas och inspireras av.

  3. Profilbild för Rebella undrar

    Det lyser en stjärna vid Betlehems stad
    Lovat vare Guds heliga namn
    Däröver blev jungfru Maria så glad
    Och så den helige and’

    Inga gäss där inte :p
    Folk och rackare spelade in den gamla Maria-visan, finns på julplattan Stjärnehästen. Rad 2 och 4 är omkväde, behöver alltså inte nödvändigtvis ha mycket samband med versens text.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Folkmusik är ju också mitt område till stor del, det här är fina grejer!

  4. Profilbild för Rebella undrar

    Som gnällfia vill jag anmärka på att en and per definition är vild, ty tam and benämnes anka. Sen må de flesta änder vi ser vara ganska anpassade till ett liv i människans närhet, sådär halvsymbiotiskt, men det gäller gäss med. Åtminstone för oss stadsbor. Kanadagäss, säger jag bara.

    Vi får väl försöka föreställa oss Dan Anderssons vildgäss flygande över byn istället.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Och det är ju också våra favoritgäss, eller hur? Jag tänker mig att de karga keltiska gässen levde ganska självständiga liv ute på öarna?

      1. Profilbild för Rebella undrar

        Skillnaden är isåf mindre and/gås, utan fågel som lever i närheten av människa och blivit mer eller mindre beroende av oss, på ett eller annat sätt, och fågel som lever vilt utan att vi stör särskilt mycket.

  5. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    En vild association: det kapitolinska gässen vaktade under antiken kapitolium i Rom och varnade för fienden med sitt snattrande. Den helige Anden ska ju också varna för faror…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Alla associationer är bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.