Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Återbesök i bristens rike

IMG_4402

Jag hittade den här skärmdumpen. Den är från någon av Brene Browns böcker och samlar rätt bra ihop vad det är att vara nutidsmänniska med förväntningar på sig själv och andra. Det är inte tillräckligt.

Har den kristna tron svaret på de här problemen? Jag tror ju det men exakt hur är värt att fundera på.

När jag ser listan tänker jag mest på en annan bok, av Magnus Malm, där han kännetecknar djävulens rike som ”bristens rike”. Jag skrev om det med hjälp av en barnsång för några år sedan ”provocerande nöjd”.

Om vi lyssnar på en annan röst istället? Skulle han då säga som Augustinus? ”Sök det du söker men inte där du söker det”.

 

Kommentarer

7 svar till ”Återbesök i bristens rike”

  1. Profilbild för Lena P

    Det ligger mycket i det Augustinus säger. Jag tror en majoritet av alla människor idag söker efter någonting att fylla tomrummet inom sig med. Tyvärr söker många på fel ställe hamnar i konsumtionssamhällets klor, i missbruk eller något annat. För egentligen är det bara Gud som kan fylla det tomrummet inom oss.

  2. Profilbild för Markku
    Markku

    Jag gillar inte att moralisera över mänskliga svagheter. Allt det där ovanstående stämmer bra med människans väsen. Detta väsen, vilket är mejslad under evolutionens gång ,det naturliga människan, är programmerad att styras av detta.

    Den kristna iden är väl att göra sin sköna kropp, intelligens och begåvning, energin,positionen i samhället, personlighetens egenart och inre trygghet till verktyg i Gud Rikets tjänst och inte minska sina gudagivna gåvor?
    Resultatet kan bli en falsk och frustrerad ödmjukhet som tär och äter upp den av moralismen fångna människan.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Väldigt konstigt, jag publicerade ett svar på din kommentar igår trodde jag men så kom det inte med i alla fall. Jag menar hur som helst inte att moralisera över mänskliga svagheter, det är vad vi har att jobba med. Men det här är ju del i våra existentiella problem och då tror jag att den kristna tron kan ge hjälp.

  3. Profilbild för Alma-Lena

    Tack , Thomas, åter ett sant ord i rättan tid. ”Rik nog som nöjd är” hade en äldre bekant till mig broderat på en bonad som hängde över kökssoffan. Det tycker jag är så klokt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.