Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En Golem i Prag

Jag har för länge sedan hört talas om en roman om en Golem. Nu har jag läst en, kanske inte samma men ändå.

Jag har läst ”Golem” av Isaac Bashevis Singer, judisk författare och nobelpristagare i litteratur (den andra golemboken var nog av Gustav Meyrink men den kanske jag stöter på någon annan gång). Boken är en kortroman om en judisk rabbin som med gudomlig hjälp bygger en ”golem”, en lervarelse i nästan mänsklig gestalt för att rädda sitt utsatta folk, allt baserat på en legend om händelser i Prag på 1600-talet.

Det hela går väldigt fromt till, jag hade mer tänkt mig att golemgrejerna hörde hemma i någon obskyr och tveksam form av kabbalah men här är det snarare änglalika gestalter som hjälper och det är ett gudsnamn som ger liv åt varelsen. Sedan händer det mycket saker kring golemen som uppfyller alla krav man kan ställa på en god historia.

Idén om golem är urgammal och har sitt ursprung i det som sägs i bibeln om att Gud skapade människan (Adam) av jord från marken (Adama) och gav den liv. Så lyckas de lärda rabbinerna härma detta genom att ge liv åt en lerkoloss som skyddar och hjälper men som inte är särskilt smart i övrigt.

Andra intressanta saker mer golem är att denna legend inspirerat såväl till Frankensteins monster (som ju också byggs och får liv) och till stålmannen (läs mer i ”stålmannen vs Jesus”, stålmannens skapare Shiegel och Shuster var judar).

Jag rekommenderar varmt boken både som en spännande berättelse och kanske som en liten spännande inblick i den judiska kulturen (jag har skrivit rätt mycket här om exempelvis ”Jesus med judiska ögon” och det är ett angeläget ämne!

 

Känner du till Golem sedan tidigare? Skriv och berätta!

Kommentarer

8 svar till ”En Golem i Prag”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    A propå Golem och barnbok har jag t o m hittat berättelsen om Golem i barnens Bamsetidning för länge sedan, överraskande bra gjort:
    https://www.aftonbladet.se/kultur/a/WL02Rk/nu-blir-bamse-trott

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var roligt att höra! Jag undrar lite över den där romanen från 1915, gissar att den är mindre from och mer hemsk, vet du något om det?

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Nej, tyvärr har jag inte läst romanen, måste ha snappat upp historien om Golem någonstans, kände direkt igen den, Rabbi Löw och vibbarna från Frankenstein. Sedan snedassocierar jag till jägaren Nimrod på himlavalvet, det judiska namnet på Orion.

  3. Profilbild för Lena P

    Just nu kommer jag mest att tänka på Gollum i ”Sagan om ringen” och undrar om Tolkien baserade den karaktären på Golem eller om det bara är namnet som är likt.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Man kan ju undra. Min gissning är att det bara är en slump för jag tror Tolkien mer tog sina namn från germanska legender och sådant?

  4. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Lena kan läsa tankar. Gick in här för att skriva min dotters undran, kan Tolkien ha tagit namnet Gollum från Golem. Inte omöjligt, Golem är på väg från lera till kropp, Gollum åt andra hållet, han var ju en normal hobbit innan han kom i Ringens våld vill jag minnas.

  5. Profilbild för Drago Babic
    Drago Babic

    Jag har inte läst just den boken men, jag läste andra Isaks böcker.En golem författare och älskar hans böcker och hela judiska kulturen.Redan idag skall försöka hitta den boken och läsa på en gong. Tack för tipset…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.