Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Jesus i öknen med en ful djävul

I samma anda som i den bejublade bloggposten ”medeltida serietidning om de visa männen (och andra bilder)” vill jag idag dela några fina bilder jag stött på från medeltida manuskript på Jesus som blir frestad av Djävulen i öknen.

På första bilden ovan ser vi som du kanske ser Djävulen komma kånkande på några stenar. Han säger till Jesus ”om du är Guds son så förvandla dessa till bröd”. Men Jesus går inte med på det utan svarar (med att citera bibeln såklart) att människan inte lever bara på bröd utan av varje ord från Guds mun.

 

På andra bilden har Djävulen tagit med Jesus till Jerusalem och satt honom högst uppe på tempelmuren (väldigt roligt avbildat tycker jag) och säger att ”om du är Guds son så kasta dig ut därifrån så ska du se att Gud fångar dig på vägen. Men Jesus vill inte, han säger att det står i bibeln att man inte ska sätta Gud på prov.

 

Slutligen på tredje bilden tar Djävulen med Jesus upp på ett mycket högt berg (nja så värst högt ser det ju faktiskt inte ut?) och var honom alla världens riken och rikedomar och lovar Jesus att allt det ska bli hans bara han faller ner och tillber Djävulen. Jesus svarar förstås att det bara är Gud man ska tillbe och dyrka.

Tänkvärt för övrigt på vilket sätt Djävulen skulle kunna ge Jesus vad han lovar i det här fallet? Jag tolkar det som att djävulen erbjuder världslig framgång mot att Jesus överger sitt gudagivna uppdrag (som ju snarare innebär lidande och enkelhet för honom).

Fina bilder detta. De kunde måla på medeltiden.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.