• Vandra Vägen
  • Medeltida serietidning om de visa männen (och andra bilder)
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Medeltida serietidning om de visa männen (och andra bilder)

De tre vise männen har i långa tider varit ett otroligt populärt motiv i den kristna konsten. Jag har skrivit om såna bilder här förut men nu har jag hittat en hel massa jättefina bilder, särskilt från medeltida manuskript. Så jag måste bara dela dem med er medan det är någorlunda säsong.

 

Typiskt att en av de vise, den äldste,  tagit av sig sin krona för att hylla Jesus som konungarnas konung. Han räcker fram guld, jag försöker leta efter varför guldet är i form av en bägare men man kan ju gissa att det ska vara en nattvardskalk? En av de andra pekar på stjärnan och Maria ser mild och klok ut, som vanligt i blått.

Att de är tre har blivit tradition men tidigt i den kristna konsten kunde de vara fyra, åtta eller tolv! Fast tre passar ju till tre gåvor förstås.

 

Så här ser samma motiv ut i etiopisk tappning. Där heter de vise männen inte (som vi kanske är vana vid) Kaspar, Melchior och Balthasar utan Hor, Basanater och Karsudan. Över huvud taget har det olika namn på olika håll. I syrianska kyrkor heter de Larvandad, Hormisdas och Gushnasaph och det är kanske de trovärdigaste namnen om de nu är från trakten av Persien.

Wikipedia ger en hel drös med namn på olika språk! Kolla här:

  • Grekiska namn: Apellius, Amerius och Damascus
  • Hebreiska: Galgalat, Malgalat och Sarachin
  • Persiska: Hormizdh, Yazdegerd och Perozadh
  • Etiopiska: Hor, Basanater och Karsudan
  • Armeniska: Kagpha, Badadilma och Badadakharida

 

Nu börjar den utlovade serien! En serie bilder som illustrerar en medeltida handskrift på ett fantastiskt sätt. Här tror jag att vi ser de vise männen rida iväg på sina hästar (!). Antingen det eller så har de pratat med herdar eller något till höger i bilden?

 

Detta borde föreställa hur de kommer fram till Herodes för att de tror den nya kungen finns i  Jerusalem. Han välkomnar dem men visst ser det ut som att hela staden Jerusalem är ganska oroad av ryktena? I så fall har jag skrivit om det under ”hemligheter i berättelsen om de vise männen”.

 

Herodes har ingen koll så han frågar de lärda och prästerna om var Messias ska födas och här kommer de med Mikas bok och visar att Betlehem är platsen!

 

På det sättet kommer de till slut att finna barnet. Än en gång ser vi en vis man som böjer knä med kronan i handen, här ser det lite ut som att han bjuder barnet på kakor?

Nedanför ser vi det fascinerande motivet där en ängel väcker de vise männen (som tydligen sover i samma säng(!)) och säger att de inte ska tillbaka till Herodes. Jag har skrivit om det tidigare som ”de nyväckta visa männen”.

 

Här är ett senare daterat konstverk med ett stort följe vid krubban. Rimligt ändå att de har ett följe med sig? Vacker målning!

 

Så har vi också här en hel massa folk med vid Jesus som är i ett stall i en grotta. Här är det en massa barn som får följa med och bära kistor med gåvor?

 

Den här bilden får avrunda sviten, än en gång ser vi vise män som kommer fram till barnet. Läs också gärna det jag skrivit om ”de vise männen och kamelen från Saba”.

MEN vi tar faktiskt några bilder till!

Till berättelsen om de vise männen hör också att Herodes låter döda alla gossebarn i Betlehem som är under två år (för kanske att de vise männen ändå tog rätt lång tid på sig att komma fram?

Här är en grotesk avbildning av barn som blivit martyrer och hamnat i himlen men fortfarande har svärd i sig. I legenderna är det fråga om mängder av barn men Betlehem var inte stort så det kan inte varit fråga om särskilt många under två år där?

Om bilden ovan är grotesk så tycker jag mer om denna ikon av de värnlösa barnen!

Här ser vi barnen som en skara i vitt i mitten, vi ser de grymma dåden uppe till vänster och de sörjande mödrarna till höger. Högst upp Kristus som själv var ett barn och identifieras starkt med barn som lider. Det finns ju gott om barn som lider också idag så den här ikonen känns stark och aktuell för mig.

Det var hela bildsviten det! Skriv gärna nedan om du har några tankar kring dessa!

 

 

 

Kommentarer

7 svar till ”Medeltida serietidning om de visa männen (och andra bilder)”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Vid en semester i katolska trakter såg vi över många dörrar C+M+B inramade av årtalet, förklaringen finns bl a här:
    http://www.carmelites.net/news/chalking-door-2018-epiphany-house-blessing/
    Och vad julens stjärna anbelangar har jag som astronomiintresserad drömmen att Betelgeuze i Orion blir en supernova med fullmånens ljusstyrka lagom till julnatten.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Fin tradition! Det skulle man ju göra egentligen!

  2. Profilbild för Rebella
    Rebella

    Fantastiska bilder!

    Det är lite Ville Valle och Viktor över den första. ”Mot stjärnan!” fast de verkar inte helt överens om var den finns.

    Jesus i kalken. Ja, jo. Men hur kan en av de vise männen sträcka fram honom mot Maria? Det där var mer än mysko.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jesus är nog bakom kalken egentligen, det tydligare på andra bilder att de ger den till honom så jag tror det är så det är avsett. De sovande vise männen finns faktiskt med, på samma bild sm där de kommer fram fast under.

  3. Profilbild för Rebella
    Rebella

    Aah där! Det var två olika scener/bilder under varandra, i samma bild/datorfil. Med de tre sussande i samma säng underst

    Jesus bakom kalken. Jo okej, man ser klädnaden där. Vad gör han, tvättar han händerna eller … plockar åt sig småkakor och godis, kanske. Den fjärde gåvan, som inte står i evangelierna 😛

  4. Profilbild för Lisbeth Lundqvist
    Lisbeth Lundqvist

    Hej
    Tack för serien!
    Vill minnas att de tre vise männen är skyddshelgon/patroner för alla som har epilepsi. Vert du något om det? Tycker det är fint.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Lisbeth! Tack för de vänliga orden! Jag vet inget om det tyvärr. Jag har bara googlat och då verkar det finnas flera, den här till exempel:

      https://sv.wikipedia.org/wiki/Apollinaris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.