Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser ”Finnbygdspredikanten”

Jag fick den här boken av min syster i Värmland, ”Finnbygdspredikanten” av Karin Branzell. Författaren är ättling till bokens huvudperson Emanuell Branzell var dramatiska liv skildras i boken.

Det är ju alltid spännande att ta del av hur prästliv kunde se ut i gamla tider och dessutom har de värmländska finnskogarna en speciell plats i mitt hjärta då jag pilgrimsvandrat genom många mil av de trakterna för ett antal år sedan. Boken är en fri tolkning av historiska dokument och många gånger är den kanske inte helt lysande litteratur men Branzells livsöde är desto mer fascinerande.

Som ung präst från en ganska fin familj faller det på Emanuell Branzells lott att verka som första präst i två helt nya församlingar långt ute i finnskogarna. Bland skogsfinnar som knappt kunde någon svenska och med första uppdrag att se till att två kyrkor med kyrkogård blev byggda och leva det mycket hårda livet i vildmarken. Allra mest gripande är det när Branzell hittar en bod full med lik i kistor vid sin nya prästgård och inser att de ligger där i väntan på att det överhuvudtaget ska finnas kyrkogård och präst.

Branzell är på många sätt en hjälte i historien men hans livsöde blir ändå tragiskt. Jag tycker gott man kan läsa den här boken och få lite perspektiv på hur hårt livet många gånger varit i forna tider.

 

Kommentarer

6 svar till ”En präst läser ”Finnbygdspredikanten””

  1. Profilbild för Markku Hirn
    Markku Hirn

    Borde läsa boken. Wikipedia ger en liten glimt av hans livsöde. Han slutade som präst vid 35 år åldern och var svårt alkoholiserad. Det verkar som så att han återhämtade sig aldrig. Men han levde ändå upp till 83 års åldern, så att han måste haft långa nyktra perioder också. Jag gissar ,att det var inte bara alkohol ,utan också en mental sjukdom som spökade.

    Men , varför domkapitlet jävlades med honom? Var det inte brukligt att präster hade prästgård och familjen runt om sig? Eller var det frun som vägrade att flytta till ödemarken.

    Att finnarna kunde bevara språket är inte så svårt att förstå i och med att svenskarna höll sig borta därifrån.

    Det var, förresten många skogsfinnar från Värmland vilka var med till Delaware, Sveriges försök att etablera sig till den Nya Världen.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är trots allt mycket som boken inte svarar på. Jag undrar också om historien om hur han förföll i alkoholism är fullständig eller om det finns mer där men källmaterialet är ju tunt till sådant. Det är också oklart varför domkapitlet var så hårda. Jag tror det ändå passar in i bilden att från deras horisont borde hans fru stannat där med honom. Hela historien om deras relation är egentligen ganska märklig som det ter sig ibland.

  2. Profilbild för Björn Engholm
    Björn Engholm

    Boken är en roman byggd på diverse uppslag. Vi har gott om sådana böcker. Kanske lite för många över hela spannet mellan deckare till dokumenteringsskrönor.
    Det är bara att konstatera att det ännu saknas ett seröst arbete om Emanuel Branzell. Karin Branzell har dock gjort en insats för att visa hur ensidiga företrädarna har varit. Det är lättare att skiva av än att kontrollera nidbilderna.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt inpass Björn!

  3. Profilbild för Karin (Kaj) Branzell

    Tack för alla kommentarer om min bok Finnbygdspredikanten! Så trevligt att det finns intresse av att diskutera boken, även om jag inte kan hålla med om allt som skrivits här.

    Jag kan nämna att jag för närvarande håller på med en viss ombearbetning av boken, dock inte en omfattande sådan. Jag har gjort en del research på Finnbygdsmuséet i Lekvattnet, arbetat med en noggrannare granskning av språket samt lusläst Emanuels egen ”Beskrivning över Norra &b Södra Finnskoga”.
    En ny upplaga är nödvändig då boken är slutsåld. Jag anser att Emanuels historia är tillräckligt viktig för att den ska vara möjlig att få tag på.
    Vad gäller det seriösa arbetet så kan jag hänvisa till den omfattande källförteckningen som bildar underlag till min Sannsaga. Sannsagan är dock till vissa delar en ”saga”, även om den grundar sig på de fakta jag har samlat. Det viktigaste dokumentet anser jag vara Emanuels ”Beskrivning …”. Här kan man hitta en hel del svar som kommer från Emanuels eget huvud och penna.
    Jag vet ännu inte vilket förlag det kan bli frågan om, men hoppas att boken kommer att finnas i bokhandeln till våren.
    Med varma hälsningar / Karin

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för att du berättar om det fortsatta arbetet. Det var ju ett tag sedan nu så jag var glad att bli påmind om din bok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.