Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Sitt inför ikonerna -del 3

Den avslutande delen -med uppståndelseikonerna!


Uppståndelsen!

Det är dags att knyta ihop vår lilla bloggserie med påskens ikoner. Om du missat bloggposten för skärtorsdagens händelser och långfredagens så tycker jag du ska backa dit och ta en titt. Nu kommer själva finalen!

Jag skriver det här som glad entusiast av ikoner men ändå som en ganska okunnig sådan så om du vet om saker jag fattat fel eller missat får du gärna hjälpa till med en kommentar!

Vi kommer se flera varianter på den här ikonen, överst och ovan. Den föreställer Jesus som stiger ner i dödsriket och befriar dess fångar, alla som är fast under syndens makt, och även de döda som är i dödens våld. Han har knäckt dödsrikets portar och står på dem som segrare. Under i det svarta ser vi gamla lås och bojor som nu inte längre kan binda någon. På den översta ikonen ser vi också en man som personifierar döden/dödsriket/hades och som nu blir fjättrad och maktlös (kanske med tanke på Jesu berättelse om den starke mannen som blir bunden av en ännu starkare?).

Här ser vi däremot kvinnorna som kommit till graven. Den ser inte ut som vi brukar avbilda Jesusgravar i väst men vi ser ju att en kisat är öppen och däri ligger de tomma bindlarna. Soldaterna ligger slagna till marken och änglar i vitt berättar för kvinnorna vadd som hänt. Man kan ju räkna lite på kvinnorna, kvinnan med brunt hår är Maria från Magdala som nämns mest i berättelserna. Visst är det en fjärde gloria också där bakom? Landskapet är som vanligt märkligt.

Här ser vi samma motiv en gång till, utan vakter men med tydligare grav och lindor. Kvinnorna bär på sina kryddor, lite som tre vise män på rad. Här är Jesu moder Maria först i raden av sörjande. Jag tycker det är väldigt fint att de är samlade kring graven och samtidigt går den uppståndne Kristus runt i bakgrunden fast de inte förstått något än. Antar att Maria från Magdala ser honom där, är han på väg in till staden? Vad har han i handen?

Ännu en variant på första ikonen. Jag tycker om Jesu okuvliga ansiktsuttryck här. Vilka är då alla människorna? Jesus hjälper Adam och Eva upp i sin famn, bakom dem (tror jag) står Abel, den förste som dog. På andra sidan har vi kungarna David och Salomo och bakom dem Johannes döparen, vet någon vilka de andra är så fyll gärna i. Det är fint att Jesus är den som ger ett lyckligt slut på alla dessa historier.

Jag har förstått att inte alla godkänner ikoner som föreställer själva uppståndelsen, eftersom ingen var där och bevittnade den. Här ser vi i alla fall Jesus komma ut rakt genom stenen (när änglarna vältrade bort den var ju graven redan tom). Tror det här är någon slags koptisk ikon? Notera den lilla vakten, Johannes och Petrus till höger och uppe i skyn ser vi några av dem vi såg i dödsriket på förra ikonen.

Så en ikon där lärjungarna möter Jesus på nytt. Tomas som inte kunnat tro får känna på såret efter spjutet i Jesu sida.

Jag har förstått att även denna bild, som inte är en ikon, föreställer lärjungen Tomas. Här är hans ansiktsuttryck när han får se den uppståndne och tro på det han trodde var alldeles för bra för att vara sant!

Ännu en bild där Jesus plundrar dödsriket. Märklig men på något sätt fängslande.

Jesus stiger ur graven, änglarna hyllar honom. Vet inte helt vad han har under fötterna. Jesu båda händer är formade till välsignelse, som att han kliver ut ur graven och in i våra stängda rum med orden ”frid åt er alla”.

Ännu en bild av Jesu seger över dödsriket. Ser vi kanske nedtrampade ormar och drakar i dekoren? Vilka är de bundna och nakna? Är det en herdestav Jesus håller och ser ni änglarna som tittar på försiktigt?

Ytterligare en mäktig variant. I en av våra påskpsalmer sjunger vi ju ”som en sol stod Kristus upp på den tredje dagen”. Här är det som att Jesus är solen, det livgivande gudomliga ljuset strålar in genom honom och hans upståndelse.

Även denna gång avslutar vi med en bild som liksom täcker in allt. Jag tycker om ängeln som sitter i den tomma graven. Änglarna delar ut vita kläder till människorna? Andra änglar bär fram barn till honom? Här finns mycket att begrunda.

Kristus är uppstånden! Ja han är sannerligen uppstånden!

Har du tankar om dessa ikoner? Skriv gärna en rad nedan!

Kommentarer

2 svar till ”Sitt inför ikonerna -del 3”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Intressant att Kristus i ikon 1 och 2 står på ett minimalt kors/kryss/Andreaskors.
    Och ikon 4 påminner om det märkliga stället i Johannesevangeliet där det konstateras att duken som har täckt huvudet låg hoprullad på ett ställe för sig. Jag fascineras av tanken att Kristus, som tvättade fötter och grillade fisk även såg till att det blev ordning och redan på ”dödskläderna” 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt när vi ser olika saker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.