Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Pinsam, modig och snäll. Om två bra motton

Idag får vi något att grunna vidare på om vårt sätt att leva med andra.


Jag har hittat två bra livsmotton hos Brené Brown och som den låtsasinfluencer jag är har jag knåpat ihop något slags grafik till dem. Jag tänkte jag kunde sätta upp dem på anslagstavlan eller nåt. Men jag kan ju skriva en rad om dem här också.

”Stay awkward, brave and kind” blir ungefär ”Förbli tafatt (eller kanske pinsam, besvärlig), modig och vänlig”. Det är ju egentligen minst av allt pinsam och tafatt man vill känna sig för det är ett så sårbart läge men det tilltalar också att inte förställa sig mer än nödvändigt. Våga visa när man är ute på djupt vatten och stå för det. Det blir en lättare värld för oss alla att leva i. Man behöver knappast sträva efter att vara tafatt, det räcker rätt bra med att vara ärlig med sig själv så inser man att man ofta känner sig så. Och det är ok.

”I´m not here to be right, i´m here to get it right” blir ungefär ”jag är inte här för att ha rätt, veta allt, utan för att försöka göra rätt. En ännu bättre översättning kanske kan vara ”Jag är inte här för att göra intryck, jag är här för att göra gott”. Det är på samma tema som det första citatet. Att aldrig bli förvånad och ställd kan verka som en styrka men vad är det för ideal egentligen? Det kommer bara leda till dåliga beslut som man sedan inte kan ta tillbaka för sin stolthets skull. Och längtan att göra intryck tar kanske sällan fram det bästa i oss även om det förstås är mänskligt att vilja framstå i god dager.

Jag har tänkt mycket på båda de här sakerna under mina år som präst. Det hänger också ihop med att ”det är en hårfin skillnad mellan att tjäna och att härska” (som jag skrev om i ett av de allra, allra första bloggposterna 2012 ”Mer om makt”.) Jag har lärt mig att det kräver mycket mod att ge sig in i situationer där man är på djupt vatten och saknar kontroll, men att det också är när man är där ute som man kan göra något av betydelse. Så det här får vara en bra sammanfattning för mig själv att hålla mig i.

Jag har ju skrivit mycket om Brené Browns böcker här tidigare, sök lite så hittar du säkert. I mina ögon är detta livsvisdomar som passar väldigt bra ihop med den kristna tron. Den kristna tron håller ju ödmjukhet högt med goda skäl.

Kommentarer

4 svar till ”Pinsam, modig och snäll. Om två bra motton”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Ett visst mått av tafatthet är sympatiskt, Kungen är ett bra exempel på detta.

  2. Profilbild för Lena P

    Jag gillar Brené Browns böcker. Har läst några av dem men (ännu) inte alla. Hon skriver väldigt bra om bl a skam och sårbarhet. Och jag tänker att Jesus kanske är vårt allra bästa exempel på hur det faktiskt kan komma något gott ur sårbarheten.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Han är ju bäst för att det finns upprättelse till slut. Det är ju det man bävar för i det sårbara, att det här blir min undergång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.