Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

14 historiska böcker i bibeln!

Steg ett på en vandring genom bibelns böcker!


Jag har ett pågående projekt om att göra illustrationer till alla bibelns böcker för att kunna ha som ett pedagogiskt memoryspel för att lära konfirmander och andra om bibeln. Nu är jag ju ingen stor konstnär direkt men det har ju aldrig hindrat mig innan. De här första 14 bilderna är alltså gjorda av yours truly även om det kan se ut att vara av ett litet barn… (se även Hela gamla testamentet i 9 steg!)

Första boken i bibeln heter första moseboken (1 mos, genesis). Där skapar Gud världen, vi möter Adam och Eva, Kain och Abel, det som brukar kallas ”urhistorien” med Noa och Babels torn och sådant. Det övergår så i berättelsen om Abraham och hans släkt. Till slut hamnar Josef i Egypten.


I Andra moseboken (2 mos eller exodus) har folket blivit slavar i Egypten men Gud väljer ut Mose som ledare och denne leder folket ut i frihet. De tar emot de 10 budorden (som på bilden) och en mängd andra bud och är nu Guds eget folk.

Någon kanske redan nu invänder att det här är konstiga historieböcker. De innehåller en mängd material som inte skulle gälla som historia i vår kultur. Det är ändå bibelböcker som beskriver det historiska skeendet med Israels folk men en bra distinktion som kan underlätta är att all historia i bibeln är predikad historia. Den syftar till att stärka folket i deras identitet som Guds folk. Det är också som du kommer se en mer eller mindre kronologisk handling där böckerna följer efter varandra.

Tredje moseboken (3 mos, leviticus) innehåller framförallt en massa ytterligare bud som har med Israels förbund med Gud att göra. Jag tyckte den här bilden kunde få representerar det genom att den föreställer en av prästerna för det är många regler som handlar om deras arbete med att offra till Gud. Tvålen står för att målet är att folket ska vara rena inför Gud och alltså att inget ska stå i vägen för deras samhörighet med Gud.

Fjärde moseboken (4 mos, numeri) kändes först svår att illustrera. Den handlar bland annat om hur folket i öknen blir uppräknade och organiserade och det är ju lite torrt. Men där finns också en fascinerande berättelse om Bileam och hans åsna. Bileam är något slags siare som blir anlitad för att kalla ned förbannelse över Israels folk men Gud vägrar ju medverka till det så istället blir det att Bileam välsignar folket. En gång när han rider på sin åsna stannar den för att vägen är spärrad av en ängel som är osynlig för Bileam. Han driver på den hårt ända tills den TALAR och säger att den faktiskt räddat livet på honom genom att stanna.

Femte moseboken (5 mos, deuteronomium) utgörs framförallt av Mose långa avskedstal innan han dör och blir begraven av Gud på berget Nebo. Mose är noga med att pränta in allt han redan lärt folket på nytt. Så mycket är ren upprepning av tidigare ställen i moseböckerna.

Josua bok (Jos) handlar sedan om hur Josua (på hebreiska samma namn som Jesus) tar över som ledare över folket och leder dem in i det utlovade landet. Det är en ganska blodig och obehaglig bok som många har problem med nu för tiden. Folket erövrar i alla fall landet och det delas upp mellan de tolv stammarna. Mest känt är nog när folket erövrar Jeriko och murarna rasar ner när de blåser i sina basuner. Det är det vi ser på bilden.

Domarboken (dom) handlar också om hur Israels folk kommit till sitt land men i den här boken är det svårare för dem. De blir hela tiden anfallna av det mäktigare grannfolket filistéerna och det är extra svårt eftersom de är löst organiserade. De leds av ”domare”, ledare som både skipar rätt och leder folket i kraft av att Guds ande är med dem. Det finns en lång rad berömda såna domare. Som Debora, Simsom och Gideon.

Rut (rut) är en liten bok som handlar just om Rut. Hennes make dör och hon får följa med sin svärmor Noomi som är israelit till hennes hemland. Rut är trofast och hon får erfara Guds välsignelse och får ett nytt liv där. Hon hör till slut ihop med den stora berättelsen om Israel genom att bli anmoder till kung David.

Första samuelsboken (1 sam) handlar först om Samuel, den siste domaren. Folket vill ha en kung och bli som de omgivande folken. Samuel smörjer först Saul till kung men denne är inte en bra kung så Samuel smörjer den lille David till kung istället och vi följer hans långa väg mot att bli kung. Här möter han den store Goljat.

Andra Samuelsboken (2 sam) handlar sedan om Davids regeringstid. Han förbereder för bygget av templet och är bra på nästan alla sätt men han grips av begär till den vackra Batseba och ser till att röja hennes man Uria ur vägen för att kunna få henne som hustru. David har sedan att kämpa med ett uppror från sin som Absalom som han klarar med nöd och näppe.

Första kungaboken (1 kung) börjar med att Salomo tar över efter sin far David. Salomo är en vis kung som gör riket mäktigt och ansett men det slutar med att han avfaller från Guds vilja på grund av sina tusen (1000!) fruar som får honom att tillbe deras gudar. Snart delas riket i två delar och sämjan mellan nordriket Israel och sydriket Juda är inte så god. En lång rad dåliga kungar följer.

Andra kungaboken (2 kung). I skarven mellan de båda kungaböckerna möter vi profeten Elia som verkar mäktigt för att bevara folket i förbundet med Gud. Det finns många fantastiska berättelser om honom. Här i början av andra kungaboken dör han inte någon vanlig död utan hämtas upp till himlen i en eldvagn. Hans lärjunge Elisha tar bokstavligen upp hans fallna mantel. Ni ser att det är många dåliga kungar på rad här också, och någon enstaka bra.

Första krönikeboken (1 krön) symboliseras här med en tidslinje med repristecken för krönikeböckerna berättar samma kungalängdshistoria om igen från ett lite annat perspektiv. Hör väl inte direkt till de mest lästa böckerna i bibeln.

Andra krönikeboken (2 krön) har precis som första krönikeboken en förkärlek för listor och uppräkningar som ter sig lite mindre begripliga för nutida läsare. Här står i alla fall den glada författaren för han tycker listor är jättekul!

Esra (esr) Israels folk besegras och hamnar i exil i Babylon (det mesta av profetböckerna kretsar kring det och mycket av övriga gamla testamentet är skriven i samband med exilen) men till slut får de återvända hem och bygga upp Jerusalems tempel igen (fast som en skugga av dess forna jag). Esra heter den som leder det arbetet.

Nehemja (neh) är kompis med Esra och ser till att Jerusalems stadsmurar sätts i stånd så de slipper frukta sina mäktiga fiender. Det återupptar också offertjänsten i templet och så är allt på sätt och vis tillbaka vid det gamla. Fast ändå inte. De väntar fortfarande på att Gud verkligen ska bo i sitt tempel igen och någon kung av Davids ätt har de inte.

Ester (est) är berättelsen om hur judinnan Ester blir drottning genom en skönhetstävling och råkar befinna sig i hovet när den elake Haman smider ränker för att utplåna hela folket. Det kommer an på henne att tala med kungen och hon gör det med fara för sitt eget liv och räddar folket. Här står hon utanför kungens dörr och samlar mod för att gå in.

Det var de historiska böckerna det. Kände du till dem? Skriv gärna en rad! Jag får återkomma med andra genrer på bibliska böcker med tiden.

Kommentarer

6 svar till ”14 historiska böcker i bibeln!”

  1. Profilbild för Anna
    Anna

    Jättebra att du beskriver enkelt och pedagogiskt. Har inte läst så mycket i dessa böcker i bibeln,för jag tycker de är svåra.Är ju inte heller konfirmerad på ”vanligt” sätt,utan gick och läste enskilt med en präst.Har inget minne av att vi pratade om dessa böcker i gamla testamentet.Minns att jag fick en kristen lärobok som vi läste ur under träffarna.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det blir ju så med konfirmanderna alltid att man inte hinner med så mycket bibelläsning generellt. Det här är väl på ett sätt ganska enkla böcker eftersom de är berättelser, profeterna är krångligare skulle jag säga. Men de väcker ju ändå ofta många frågor om hur konstigt Gud agerar. Man kan tänka att det är en ganska osminkad version av livet vi möter och det är inte alls uttalat att alla personerna i texten är förebilder, de kanske är varnande exempel.

  2. Profilbild för Anna
    Anna

    Så är det! Jag uppskattar iallafall din undervisning genom bloggen.Man lär dig mycket och det behövs verkligen. Ännu mer nu i dessa tider när pandemin härjar,så är det en trygghet att ha sin tro.Man får ha tillit till att Gud bär en igenom alla svårigheter.Vägen känns väldigt smal att gå ibland bara,fast det ska den väl vara🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Gud välsigne dig på din väg.

  3. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Inte minst historieböckerna är ärliga och icke förskönande m a p hur vi människor är. Och så blänker det till pärlor som boken om Rut.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det finns mycket bra, och en del som inte är lika fängslande men det är ju också därför en del berättelser är mer berömda än andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.