Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Släktforska med Matteus (om Jesu släkttavla)

Vi tittar närmare på stycken om Jesu födelse som de flesta bara hoppas över. Och hittar något fint där!


Matteus jobbar på med sin lista, med lite hjälp av gudomlig inspiration som vi ser genom en ängel.

Det handlar alltså om Jesu släkttavla. Den finns till och med i två varianter i nya testamentet. Dels i Lukasevangeliet, dels i Matteusevangeliet. Knepigt nog överensstämmer de båda listorna väldigt dåligt med varandra, även om de också delar en del inslag. Jag tänkte framförallt vi ska titta på listan hos Matteus just idag. Hela matteusevangeliet börjar med den och det börjar så här (jag har fetmarkerat de viktigaste namnen för idag så du får lov att läsa lite slarvigt på namnen):

(TACK till Kenneth Baileys bok ”Jesus Through Middle Eastern Eyes” och för den delen Crossan och Borgs bok som jag haft användning för till detta)

Jesus släkt enligt Matteus

Släkttavla för Jesus Kristus, son av David, som var son av Abraham. Abraham var far till Isak, Isak till Jakob, Jakob till Juda och hans bröder,  Juda till Peres och Serach, vilkas mor var Tamar, Peres till Hesron, Hesron till Ram,  Ram till Amminadav, Amminadav till Nachshon, Nachshon till Salma,  Salma till Boas, vars mor var Rachav, Boas till Oved, vars mor var Rut, Oved till Jishaj  och Jishaj till David, konungen.

David var far till Salomo, vars mor var Urias hustru,  Salomo till Rehabeam, Rehabeam till Avia, Avia till Asa,  Asa till Joshafat, Joshafat till Joram, Joram till Ussia,  Ussia till Jotam, Jotam till Achas, Achas till Hiskia,  Hiskia till Manasse, Manasse till Amon, Amon till Josia  och Josia till Jojakin och hans bröder, vid den tid då folket fördes bort till Babylon.

Efter bortförandet till Babylon blev Jojakin far till Shealtiel, Shealtiel till Serubbabel,  Serubbabel till Avihud, Avihud till Eljakim, Eljakim till Asor,  Asor till Sadok, Sadok till Akim, Akim till Elihud,  Elihud till Elasar, Elasar till Mattan, Mattan till Jakob  och Jakob till Josef, Marias man; av henne föddes Jesus som kallas Kristus.

Antalet släktled är alltså: från Abraham till David fjorton led, från David till fångenskapen i Babylon fjorton led och från fångenskapen i Babylon till Kristus fjorton led.

Hängde du med? Tvärtom vad vi kan tycka nu så var det här ett rätt bra sätt att inleda berättelsen om Jesus, om man frågar de samtida läsarna. Släkttavlor var viktiga för att visa vem någon var (långt före vår tids individualism ju). Här kan vi se att man hänvisar både till Abraham och till kung David (på Josefs sida). Att Jesus är barn till Abraham är inte så konstigt för det är ju alla i det judiska folket men det påminner oss också om löftena Gud gett Abraham och som ska få sin uppfyllelse genom Jesus. Att han är ”Davids son” besvarar också profetior och påminner om och knyter honom till kung David som är landets genom tiderna störste kung.

Men konstigast är kvinnorna. För de borde inte finnas med i en sån här släktlista. Det känner man inte till från någon annan skrift. De är fem och Maria är den femte. Tittar man närmare på dem så är de alla omnämnda förut i bibeln. De är dådkraftiga kvinnor som tagit olika slags initiativ för att lyckas få barn mot alla odds. En del av dem är hedningar (tillhör inte judiska folket) såsom Tamar, Rachav, Rut en del är lite belastade och kan ses som dåliga kvinnor, såsom ”Urias hustru” Batseba och Rachav och en del, som Rut är helgonlika i sin godhet. Sist kommer alltså Maria och hon har ju själv en lite komplicerad historia där en del i omgivningen kanske kunde tänka illa om henne som gravid utanför äktenskapet men här ser vi henne i sällskap med liknande personer som också betraktas som hjältar till slut.

Det är fint att Jesus liksom har hela världen med i sin bakgrund, judar och hedningar, kvinnor och män, syndare och helgon. Alla dessa kategorier ses ju på ett nytt sätt i Jesu rike där det inte längre är man eller kvinna jude eller grek, rik eller fattig och där alla är rättfärdiga genom Jesus verk. Jesus har kommit för att råda alla människor.

Man kan också tänka att eftersom dessa fem är med i Jesu släkttavla påminns vi att Gud använt sig av modiga kvinnor i frälsningshistorien för att föra den så här långt, och nu är Maria den sista i den raden.

Lukas version

Även Lukas har släkttavla som sagt. Den kommer dock lite längre fram, efter Jesu dop i Jordan. Han nämner inga kvinnor men däremot har han gjort listan ännu längre genom att den går tillbaka ända till Adam som Jesus första förfäder. Nu är det väl logiskt sett så att alla kan spåra sig tillbaka till Adam men för en romersk läsare kunde det nog vara imponerande med så långa anor. Kejsar Augustus själv menade sig ha gudomlig härstamning men dessa gudomliga anor låg mycket längre fram i tiden.

Att nämna Adam för tankarna till att Adam ju också föddes ”direkt” av Gud och var början på något helt nytt. Jesus brukar beskrivas som den ”andre Adam” som startar om en ny mänsklighet.

Jag har genom åren skrivit väldigt mycket om jultexterna här. Till exempel ”Kristus i krubba men inte i stall”

Vad säger du om detta? Skriv gärna en kommentar!

Kommentarer

4 svar till ”Släktforska med Matteus (om Jesu släkttavla)”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    14 led – har inte talet 14 någon speciell betydelse? Bachs mäktiga h-moll-mässa lär vara uppbyggt på talet 14.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      det kan vara så. Jag har bara tänkt på att det liksom är lika tidsrymder, om det gått 14 mellan tidigare stora händelser kan man räkna med att det kommer hända stora ting med denne Jesus?

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Är det inte 14 stationer på korsvandringen också?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är det nog ja!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.