Det är ingen slump att naturvetenskapen uppstod bland kristna
I våra dagar finns det en bild av att naturvetenskap och kristen tro står i konflikt med varandra. Att det på något sätt skulle vara så att vetenskapen hör bättre ihop med en ateistisk syn på världen. Jag har skrivit om det tidigare: ”djup samstämmighet mellan gudstro och naturvetenskap” för den som vill fördjupa sig i om det verkligen är så det ligger till.
Det är inte någon slump att vetenskapen som vi känner den vuxit fram i västvärlden. Väldigt många tidiga vetenskapsmän har varit djupt troende kristna och tron har varit en viktig drivkraft i deras vilja att utforska världen.
Vetenskap kunde inte uppstått ur andra världsbilder
Man kan argumentera för att vetenskapen inte hade kunnat uppstå i en polyteistisk (tro på många gudar) syn på världen. En sådan värld framstår som ett enda myller av olika krafter som agerar och gör att saker blir som de blir.
Vetenskapen hade inte heller kunnat uppstå ihop med en religion som betonar Guds allmakt mycket starkare än kristendomen. Som jag förstått det kan islam betona Guds makt så mycket att man hamnar i det vi kallar ”monism” (att gud är orsak till allt som sker). Om allt i världen sker som en direkt följd av guds agerande blir det inte relevant att undersöka skeendena mer än så.
Men i bibelns gamla och nya testamente framträder en annan bild. Gud har skapat världen men Gud har också lagt ner ordningar eller lagar i skapelsen. Detta gick sedan i den tidiga kyrkans tid utmärkt ihop med de grekiska filosofernas tankar om Gud som den yttersta orsaken men inte den direkta orsaken till allt.
Ett logos bakom allt, en grundritning till världen
Våra vetenskapsgrenar heter alltjämt sådant som ”biologi” eller ”astronomi” vilket vi kan översätta till ”ordningen om det levande” eller ”lagen om stjärnorna”. Man utgår ifrån att det finns ett ”logos”, en underliggande regelbundenhet i världen som vi kan utforska och kartlägga.

Kartan stämmer med verkligheten
Det har visat sig att så är fallet. Det har gått enastående bra att utforska världen och se att den hänger ihop på ett sätt som är begripligt för oss. Något man kunde vänta sig utifrån en kristen världsbild men som strängt taget inte alls är självklart! Det kunde lika gärna vara så att världen var mycket mer kaotiskt ordnad så att den inte hade gått för mänskliga hjärnor att förstå.
Före 1800talet hade ingen kommit på idén att ställa religion i motsats till vetenskap. Det var några vid namn John William Draper och Andrew Dickson Whites som gav den bilden genomslag på 1870-talet genom sin ”conflict thesis”. Där menade de att religionen alltid försökt att hindra vetenskapen.
Men det är helt enkelt inte sant. Det finns enstaka exempel på censur, det finns andra exempel på när kyrkan gynnat vetenskapen och det vanligaste är att den varit neutral.
Ett skäl att tro på Gud?
Poängen här är alltså att själva vetenskapens ursprung hänger samman med en världsbild som ger förväntningarna att världen går att undersöka och att vi människor har lov att göra det. Jag vet inte om man kan gå så långt att man kan se det som ett argument för sanningen i den kristna tron? Världsbilden vi får från bibeln passar uppenbarligen väl ihop med den yttre verkligheten!
Lämna ett svar