Kartan är på plats – nu gäller det att ta ut färdriktningen!


IMG_2207

När en hel värld ska försöka att komma överens om att slå in på en gemensam väg så är det svårt att ta ut färdriktningen. Det är många beskrivningar av verkligheten som måste samlas ihop för att kartan ska bli något som alla kan vara överens om.

 

Kartan, kunskapen om klimatet och dess påverkan av människan, har blivit allt tydligare och det är få som kan med trovärdighet kan underkänna kartbilden idag.  Nu handlar det om att ta ut riktningen för hur vi tillsammans ska navigera för att klara en värld undan en ödesdiger klimatförändring.  Idag var det tid för de stora uttalanden från de som sitter på makt i de olika länderna och organisationer under klimatförhandlingarna i Warszawa. Vissa har en klarare bild av hinder som finns på vägen andra är inte några vidare kartläsare. Dagens sämsta kartläsare måste vara Polens premiärminister som sa att USA:s ökade utvinning av skiffergas var en klimatvänlig åtgärd och att kolet måste fortsätta att användas. Nej, kära premiärminister Donald Tusk, det håller inte. De som har bättre koll på kartan talar om vikten av att sätta igång nu! Vi måste ner till ett låg-kol samhälle och det ska ske nu. Så sa Christiana Figueres, sekreterare för UNFCCC, så sa Ban Ki Moon , generalsekreterare i FN. Han nämnde också att ”faith communities” spelar en viktig roll för att färden ska bli av.

 

Det är något uppgivet över läget men det är också väldigt många som efter att ha studerat kartan säger att det finns alla möjligheter i världen att vi ska klara av att skapa en hållbar värld. Jag väljer att gå med dom som tror att vi faktiskt kan navigera oss fram till en bättre värld.

 

En kommentar

dag hedin säger
20 november 2013 – 07:19

Skiffergasutvinning är väl närmast att betrakta som ett resultat av att teknik och panik blir till hand i handske framör att det skapas ett kreativt spänningsfält mellan teknik och panik. Bra att faith communities kommer upp på ett tydligt sätt kan ju om inte annat sätta fart på de som är skeptiska till faith communities inblandning i en till synes sekulär problematik. Men då har man förlorat att det är liv det handlar om och det är ju vår kärna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *