Till innehåll på sidan
livetisvenskakyrkan

Pappis fyller 10 år

Olaus Petri församling utökade den öppna förskolan och familjecentralen i församlingshemmet 2001 med ett Pappis. Nu fyller konceptet 10 år. Så här berättar föreståndaren Peter Kempe på Pappis Facebooksida.

28 april firar Pappis Olaus Petri 10 år. Pappis är en öppen förskola och mötesplats för pappor och barn (0-6 år). Vi har öppet onsdagar och lördagar 10.00-12.30. Det kommer pappor från hela Örebro och ibland också från länet. Det som startade på ideell basis med att några pappor träffades med sina barn i Olaus Petri församlings lokaler för att umgås, leka och fika, blev i januari 2005 en etablerad verksamhet efter en projekttid på 2 år. 

Nu när vi närmar oss 10 årsjubileum och runt 15 000 besök av pappor och barn kan vi konstatera att satsningen som Olaus Petri församling gjorde verkligen träffade rätt. Församlingshemmet är fortfarande hemvist för Pappis och en person är avlönad på heltid av församlingen för att jobba med Olaus Petri familjecentral/Pappis med inriktning mot pappor och barn. Vi möter papporna redan på Olaus Petri vårdcentral/MVC/BVC där jag är samtalsledare för blivande och nyblivna pappor när vi träffas i föräldragrupperna. De senaste åren har vi också kunnat erbjuda föräldraprogrammet “Familjeverkstan” på kvällstid samt parrelationskurser/PREP. Det finns alltså möjligheter för den som vill att mötas som pappor med barn, växa i sitt föräldraskap och bli en “tillräckligt bra” pappa för att hjälpa sitt barn med det som barnet behöver. 

För några år sedan, år 2006 gjorde vi en bildutställning i litet format med hjälp av en professionell fotograf och kommunikatör. Vi hade vernissage på Örebro Stadsbibliotek och utställningen har sedan funnits med i olika sammanhang som stadsdelsbibliotek och konferenser. Bilderna och korta bildtexter har en hemsidesadress  

Vi finns också på Facebook med bilderna; Pappis Olaus Petri. Det har också under en termin bedrivits forskning på Pappis och en del av detta kommer att vara med i en avhandling om hur pappaverksamheter utmanar och/eller reproducerar könsmönster i föräldraskapet. Förhoppningsvis är den klar 2013. Ämnet är genusvetenskap. Någon pappa lär ha sagt till forskaren följande; “Vår dag den är skön…” och det är ungefär samma känsla jag har fått när jag har fått möta en hel del av dessa pappor och barn.

Foto: Magnus Aronson

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *