Till innehåll på sidan
livetisvenskakyrkan

En spaning som ger vårkänslor

Det vanliga är att Livet i Svenska Kyrkans bloggposter håller sig till ett ämne. Så nu kommer undantaget som bekräftar regeln. Några digitala vandringar mellan församlingar och stift har gett god utdelning. Det tycks som att temperaturen i församlingarna följer med naturen. Vårmånaden mars ger sol och värme, och det händer en mängd bra saker runt om i kyrkan.

Designelever från Beckmans skapar för Skarpnäcks församling och Enskede-Årsta församling
Skarpnäcks församling och Enskede-Årsta församling i södra Stockholm har tagit ett nytt grepp för att locka nyinflyttade till kyrkan. Med rubriken ”Kom som du är” har tre studenter från Beckmans designhögskola skapat en kampanj med tecknade figurer och finurliga bildtexter. Materialet kommer att börja användas i slutet av mars. För tidningen Dagen berättar Rebecka Hall, som är informatör i Skarpnäcks församling om uppdraget till designstudenterna och hur resultatet av deras elevarbeten ska användas:

Det skulle kunna användas i ungdoms- eller i barnverksamhet. Det går att göra mycket av själva figurerna också, till exempel kylskåpsmagneter, roll-ups eller vykort.

Guds Hus-projektet i Fisksätra
Det här är ett projekt som sträcker sig över tre år och redan har blivit omtalat. Under hösten 2010 fattade Nacka församling beslut om steg två med en gemensam kyrksal i Fisksätra kyrka tillsammans med S:t Konrads katolska församling. I steg tre fattas beslut om att sälja mark till Muslimernas församling i Nacka där moskébygget kan bli verklighet. Läs mer här

Uppsala stift gör en studieresa dit i maj. I en tid då främlingsfientligheten fått fotfäste i samhället och Sverigedemokraterna har tagit plats i riksdagen vill man i Nacka visa på en annan bild av Sverige. Projektet Guds hus, vill verka för förståelse och tillit mellan olika religioner och trostraditioner. Under en eftermiddag får vi ta del av deras tankar, förhoppningar och det konkreta arbetet i projektet och i den svensk kyrkliga församlingen i Fisksätra. Läs mer om Uppsala stifts reda här.

Kyrkdetektiverna
Kyrka efter kyrka landet runt tar nu emot kyrkdetiktiver. Unga upptäckare som gör sin kyrka än mer till sin genom att nyfiket leta sig fram i prång, böja på nackarna för att de upp i taken, titta in bakom altaret och fundera över vad som kan finnas under kyrkgolvet.

S:t Pauli kyrka i Malmö är en av många där kyrkdetektiverna samlas. Det syns också i Boo församling, på Värmdö utanför Stockholm. Härom veckan hade kyrkdetektiver sportlovskul i Daga församling utanför Strängnäs.


På sina ställen använder församlingarnas pedagoger och präster en bok som heter just Kyrkdetektiven. Den är skriven av Elisabeth Svalin och utgiven på Svenska Kyrkans eget förlag Verbum. En handledning finns på förlagets webb som PDF. Det här är en direktlänk till den.

Allt för att utrota hungern

Svenska Kyrkans stora fasteinsamling har startade i måndags och idag när fastetiden börjar med askonsdag inleds en intensiv period på 40 dagar fram till påsk.

Aldrig förr har vi varit så rika i världen, ändå dör 16 000 barn varje dag till följd av hunger. Nu gör vi i Svenska Kyrkan vad vi kan för att utrota hungern. Målet är att samla in drygt 40 miljoner kronor. Läs mer här

I Svenska Kyrkans församling hittar man på en massa kul grejer för att få människor att öppna sina plånböcker och med generositet och i solidaritet skänka pengar. Östra Broby och Emmislövs församlingar ordnar Psalmbingo berättat Kristianstadbladet. Till de gemensamma och riksomfattande händelserna under fastan hör auktionerna på Tradera. Ärkebiskop Anders var först ut med att låta människor bjuda på hans teservis. När det här skrivs har 29 bud lagts på servisen, som med det är upp i 710 kr. Minst detta och säkert mer kommer alltså ärkebiskopen att bidra med till Allt för att utrota hungern. Och i samma stund var ytterligare 83 auktioner på gång.

Svenska Kyrkans Tidning skriver om auktionerna på Tradera.


Fastekampanjen 2011

View more presentations from Svenska kyrkan

Storsatsning på musik i Ludvika
För Dalarnas Tidningar berättar organisten Martin Dieden om den utökade satsning på kyrkomusik som Ludvika församling gör i år. En del av de nya konserterna i programmet för 2011 tar man entré till. Men sommarkonserter och julkonserter blir det som tidigare fritt inträde till.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *