Spelar roll!


Jag vill spela roll! Vill du? Vi alla spelar roll, på ett eller annat sätt.

I lördags samlades hela Frosta kontrakt till en konfirmanddag på Stiftsgården Åkersberg. En dag där just temat ”Spelar roll” hade en central del. Under en station hade vi material från Forum för levande historia där vi samtalade kring åskådarrollen, den som väljer att agera när något inträffar eller ställer sig och tittar på. Åskådarrollen har en stor uppgift, för den rollen kan ge ett tyst medgivande till förövaren att det är okej att fortsätta. Fortsätta slå, mobba, snacka skit eller göra det som är emot reglerna. Det kan också ge offret en ännu större känsla av utsatthet. Att det faktiskt är någon som ser men kanske väljer att titta bort och inte agera.

Det är otroligt spännande att diskutera och prata om ämnen som dessa. Jag ser också hur engagerade ungdomarna blir. Det väcker också många känslor så det är viktigt att stanna upp och lyssna in. Vissa situationer är inte heller så lätta att bestämma sig hur man ska agera. En del killar i min grupp tyckte att det var helt okej att slå tillbaka, täcka upp för varandra och ge igen. Pucklar du på mig så pucklar jag på dig! Frågan är då vad vi bygger upp för samhälle och murar människor emellan? Jag kan först resonemanget men det man kan ställa sig frågan till är vad konsekvensen blir i det långa loppet. Var går gränsen?

I samtalet fick ungdomarna fundera på vad de trodde påverkade oss att vara passiva när vi ser hur någon annan blir kränkt eller illa behandlad. På bilderna ser du några av svaren.

bild 1

 

 

 

Rädd, svag, blyg, klen, liten, ensam, förrädare.

bild 2

 

Vad hade jag velat höra? Hur skulle jag reagerat? Har jag hjälp av andra? Vad är konsekvenserna? Vad ska jag göra? Ska jag ringa någon? Behöver han/hon hjälp? Förtjänar han/hon det? Är det värt det? Bryr jag mig vad dom tycker?

 

Många var svaren och många var tankarna. Vad hade själva stoppat er från att ingripa vid någon situation? Kolla gärna på klippen från STHLM Panda och deras sociala experiment. Här kommer ett! Vad hade du gjort?

 

 

 

 

 

 

 


En kommentar

Torsten Hagström säger
7 mars 2016 – 05:42

Tänkte bara på gamla förbundet , psykologiskt :-) att ge igen vara lätt att förstå , jag menar öga gör öga , tand för tand , enkelt :-) men det nya förbundet går ett steg ytterligare när Jesus säger , vänd andra kinden till.Då måste du tänka , behärska dej , byta ut dina djuriska tankar mot människan tanke och flr detta behövs träning gör att få kontroll på dina egna tankar , att du kan styra dej själv bättre och du blir harmoniskare som en biverkning. Vet inte riktigt hur ska förklara men hoppas ni förstår :-) Det handlar om mental träning , ditt jag. Du måste vara starkare för att kunna ta en smäll än när du ger tillbaka och hjärnan skiljer oss från djuren. Så träna på de du tjänar på det mest själv , men biverkningarna gör att alla mår bra hm hm hm iallafall bättre :-) ha det bäst alla :-)

mellantummenochpekfingret svarar
10 mars 2024 – 02:16

Pratar rätt mycket med våra konfirmander om just detta. Att ta ansvar för sina handlingar. Ofta är det ”bättre att fly än illa fäkta”. Hade besök av polisen under vår konfirmandträff igår. Kom in på diskussioner om just att ge igen om det är någon som ”hoppar” på dig. Var tar det ”onda” då slut. Ska folk ge igen, och ge igen, och ge igen… Det blir liksom ingen ände på det. Självbehärskning är ett rätt bra ord att leva efter…att ta ett steg tillbaka i olika situationer och tänka på konsekvenserna. Tack för dina tankar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.