En ’vanlig’ dag?


Vi får ibland frågan om hur en ’vanlig dag’ för Svenska kyrkan i södra Thailand ser ut. Svaret blir ungefär som det blir för vilken församling i Svenska kyrkan som helst; vi vet inte. Det finns inga vanliga dagar.

Men nu under lågsäsongen (som vara fram till mitten av oktober ungefär) har vi lite större chans att planera våra dagar. Planeringen hålls aldrig, men så här skulle en dag kunna se ut:

Bra start på dagen :-)
Bra start på dagen 🙂

Har det inte varit för sent kvällen innan ställer vi klockan på 0700. Vi försöker börja med någon slags motion, ofta en joggingtur runt en liten konstgjord damm. Efteråt brukar vi försöka hinna med att gå ner till stranden och bada 🙂 Precis bredvid stranden ligger ett fruktstånd där vi köper frukost i form av mängder med frukt. Så åker vi hem, duschar och äter.

Att få bada direkt efter en joggingtur är något vi betaktar som lyx!
Att få bada direkt efter en joggingtur är något vi betraktar som lyx!

 

Ibland är det faktiskt 40 grader varm när vi joggar.
Ibland är det faktiskt 40 grader varmt när vi joggar.

 

Vi köper frukost direkt efter joggingen.
Vi köper frukost direkt efter joggingen.

Vi försöker ofta börja med administration och planering, vi har ett litet kontor i prästbostaden vi sitter på. Det går aldrig att säga hur lång tid administrationen tar. Människor skriver och frågar om hur vi jobbar med t.ex. vigslar, gudstjänster över jul, nationalism, vi har en hel del själavårdskontakter via nätet mm mm.

En hel del jobb framför datorn.
En hel del jobb framför datorn.

På eftermiddagen försöker vi åka ut. Ofta blir det hembesök. Vi gör nog närmare 90% av allt arbete tillsammans. När vi får önskemål om samtal brukar vi försöka förklara hur vi jobbar med våra kompetenser och även med tystnadsplikten. Anna är kurator och Socionom med dom förväntningarna. I mitt fall är den prästerliga tystnadsplikten välkänd. Däremot behöver det ofta förklaras hur den fungerar.

Sena eftermiddagar och kvällar försöker vi ofta äta på någon av dom svenskrestauranger som finns. Har vi något kvällsuppdrag avslutas dagen på det sättet. Det kan vara en gudstjänst, en samling eller ett besök som måste tas när personen slutat jobba.

Ibland händer det att vi spelar på någon av dom många svenskbarerna vi samarbetar med. Det kan vara en Tuabekväll, en kväll med psalmer eller när vi blir inbjudna att kompa någon sångare/sångerska.
Ibland händer det att vi spelar på någon av dom många svenskbarerna vi samarbetar med. Det kan vara en Taubekväll, en kväll med psalmer eller när vi blir inbjudna att kompa någon sångare/sångerska.

När vi kommer hem står vi ibland i den Thailändska kvällen och lyssnar till alla ljud. Ofta säger vi till varandra att vi har det fantastiskt bra på jobbet. Trots att vi är långt hemifrån känner vi oss både bekräftade och hågkomna. Bl.a. det gör att vi trivs väldigt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *