Precis som alla andra är dagens unga oroade av utvecklingen vi ser i världen idag. Hur ett virus sprider sig från land till land och lamslår samhällen på ett sätt som inte min generation trodde var möjligt. Hur vi påverkas på så många olika plan. Men i den oron är det många unga som agerar, och Ageravolontärerna är självklart en del av dem.
Varje dag nås vi av ny information om hur covid-19-spridningen får ödesdigra konsekvenser för människor, och inte minst dagens unga. Vad som började i en risk att bli smittad och sjuk, till en oro att förlora nära och kära har nu utvecklats till en situation där själva konsekvenserna av beslut som ska hindra spridningen är mer skrämmande än sjukdomen i sig.
Över hela världen står unga och ser hur samhällen monteras ner. Vi kämpar för att höja våra röster om allt det där vi måste komma ihåg att arbeta med, pandemi eller ej. Kämpar för medmänniskor som drabbas. För även om det här är en kris som får ödesdigra konsekvenser för världen, är det också en kris som för oss samman. Vi står inför samma virus och vi måste hjälpa varandra även i detta.
Är det något som märks i situationen vi är i så är det att unga organisationer höjer sina röster. Ageravolontärerna har gjort det på flera sätt. Genom debattartiklar i Svenska Kyrkans Ungas namn, genom arbete i ACT Alliance Youth CoP, och framför allt genom lokalt engagemang. genom att hjälpa äldre och personer i riskgrupper att köpa mat, genom att göra extra satsningar till fastekampanjen, genom att göra det vi kan där vi är. Men varför är det så viktigt för unga att höja sina röster just nu, vad är det som saknas i diskussion som vi vill belysa?
Ungdomsorganisationer höjer rösten
Det är flera ungdomsorganisationer som nu uppmärksammar situationen för de många människors vars röster drunknar i dagens debatt. I Omvärlden skriver Svenska Kyrkans Unga tillsammans med 20 andra ungdomsrörelser om hur barn och unga på flykt drabbas av spridningen av covid-19. Texten är ett rop på hjälp, och vill belysa hur stängda gränser och indragna flyktingkvoter kan leda till dödliga konsekvenser. Den lyfter även fram att asylrätten inte får glömmas bort. Hur sjukdomen kan sprida sig snabbt i tätbefolkade flyktingläger utan tillräckliga resurser för att hantera situationen. Hur pengarna läggs på gränskontroller istället för hälsa- och sjukvård till barn och unga, varav många befinner sig i en extrem utsatthet långt ifrån hem och familj, utan fristad. Pandemin innebär inte slutet på andra humanitära kriser, men kan innebära att vi blir blinda för dem. Det får inte hända.
Statsminister Stefan Löfven sa i sitt tal till nationen att “Det nya coronaviruset prövar vårt land, vårt samhälle och oss som medmänniskor”. Det är en prövning, och det handlar om solidaritet, att kunna se vilka behov som finns och vilka som är de mest utsatta. Både de som utsätts i sviterna av covid-19 och de som av andra anledningar är i nöd. De sjukdomar som var dödliga för människor innan pandemin är fortfarande lika aktuella, men får inte samma utrymme. Tuberkulos, malaria, diarréer, hungersnöd och lunginflammation fortsätter att leda till att miljontals människor dör varje år.
Även ACT Alliance Youth CoP, ungdomsnätverket inom ACT-alliansen, har uttalat sig om hur unga upplever pandemin. I sitt inlägg i diskussionen lyfter de fram hur denna kris visar på hur beroende vi är av varandra och att vi måste stå enade i kampen, både idag och för vår framtid. För vårt agerande nu avgör inte bara situationen idag och imorgon utan vår framtid. Youth CoP:en lyfter fram hur isoleringen leder till ensamhet, psykisk ohälsa och avbrutna behandlingar för många personer. Även diskriminering är en konsekvens av viruset. Världen över växer rädslan för den andre och sociala stigman som leder till exkludering.
Följdeffekterna av coronapandemin är skrämmande
Det är idag många länder som har infört så kallade lockdowns för att förhindra smittspridningen. För många redan sårbara länder innebär det här att människor har beordrats stanna hemma utan tillgång till mat eller hygienartiklar. Samtidigt lamslås många som är beroende av den dagliga inkomsten för att överleva. Det är en lyx att kunna jobba hemifrån. Att vara hänvisad till att stanna hemma är även en mardröm för många barn och unga som har sett skolan som en flykt ifrån ett destruktivt hem. I skuggan av social distansering och isolering ser vi hur våld i nära relationer och barnpornografi ökar.
Många unga är även djupt oroade över den ekonomiska situationen. Unga idag står inför studieavbrott och arbetslöshet eftersom många unga arbetar i de sektorer som har drabbats hårdast, eller i den informella sektorn. Samtidigt kvarstår oron för klimatförändringarna och att de ska glömmas bort. Att miljölagar inte ska försvagas för att gynna den ekonomiska tillväxten, utan att den globala krisen ska kunna leda in i något nytt. Ett nytt sätt att vara samhälle på.
Tillsammans kan vi klara av det här
Samtidigt som vi kan se alla dessa negativa effekter på samhällen världen över får vi inte tappa hoppet, eller tron. Youth CoP:en uppmuntrar oss att vända oss till religion och tro för tröst och hopp, att be tillsammans även om vi inte kan samlas i kyrkorna som vi har kunnat tidigare. Gudstjänster streamas, vänner har gemensam andakt på videolänk, vi får möjlighet att be tillsammans med vänner i andra länder. Vi vill få stopp på spridningen av viruset, men på ett sätt som innebär solidaritet med alla världsmedborgare. Att sluta ett lidande idag får inte leda till ett ökat lidande i framtiden.
Värt att tänka på även i denna kris är vilka som kan uttala sig. Som nämnt så har ungdomsorganisationer både i Sverige och världen över gjort sina röster hörda. Tyvärr är en av bieffekterna av krafttagen mot covid-19 ett minskat demokratiskt utrymme och restriktioner av yttrandefrihet. I Filippinerna används covid-19 som en ursäkt för att öka militärens makt och minska utrymmet för civilsamhället. I Colombia sker attacker mot människorättskämpar. I El Salvador möter journalister allt fler hinder och hot. Även aborträtten har i många länder blivit inskränkt som en konsekvens av viruset. I Ungern, bland andra länder, används covid-19 som en ursäkt för att nedmontera demokratin. År av kamp för att få yttra sig och organisera sig kan falla i sviterna av covid-19. Vi får inte låta det hända.
ACT Alliance Youth CoP skriver att “Although we are separated by closed borders, we are united in our faith and compassion. This we must remember when our solidarity is being tested by fear and sorrow”. Prövningarna vi möter i pandemin är globala och visar på hur beroende vi är av varandra. Vi måste gå in i det här tillsammans, och visa att moral och solidaritet inte låter sig stoppas av stängda gränser. Ljuset är alltid starkare än mörkret.
Amanda Björksell
Ageravolontär och svensk representant i ACT Alliance Youth CoP
Källor:
https://actalliance.org/homepage-slider/a-youth-response-to-covid-19-presented-by-the-youth-cop/
https://www.omvarlden.se/Opinion/debattartiklar/overge-inte-barn-och-unga-pa-flykt-under-covid-19/
https://blogg.svenskakyrkan.se/opinion/uppdatering-sa-paverkas-act-svenska-kyrkans-samarbetspartner-av-coronapandemin/
https://www.hrw.org/news/2020/03/19/human-rights-dimensions-covid-19-response
https://www.amnesty.se/aktuellt/coronaviruset-paverkar-abortratten-i-varlden/
https://www.omvarlden.se/Opinion/ledare/ledare1/i-el-salvador-ar-demokratin-coronapandemins-forsta-offer/?utm_source=OmV%C3%A4rlden&utm_campaign=7acc8db627-EMAIL_CAMPAIGN_2019_04_05_09_51_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_2cc1e6c158-7acc8db627-56509951
Lämna ett svar