Ekumenik handlar om att bygga broar

"Öppenheten är så naturlig i detta sammanhang, och det är just det som gör det lättare att bidra till samtalet själv. Vi är från Europas alla hörn, samlade i det ortodoxa Serbien, samlade för att dela vår tro och göra ekumenik i praktiken." Jakob Schwarz, förbundsordförande i Svenska Kyrkans Unga, är i Novi Sad på ett ungdomsförmöte och på Europeiska Kyrkokonferensens generalförsamling.


Deltagare på KEK:s ungdomsförmöte i Novi Sad, Serbien.

Innan resan var jag inte nervös överhuvudtaget. Ända fram till 30 minuter innan vi skulle landa i Belgrad. Men då och där, 30 minuter innan vi skulle landa, blev jag nervös. Nervös över att träffa nya människor och nervös över att prestera i ett ekumeniskt sammanhang.

Det var Malva, Joakim och jag, som var med från Svenska kyrkan på ungdomsförmötet till Europeiska Kyrkokonferensens generalförsamling. I tre dagar var vi samlade tillsammans med unga kristna från hela Europa. Tyskar, finnar, greker, rumäner, slovaker, holländare och många fler. Några var ungdomsrådgivare, andra delegater, och de flesta stewards, alla från 18 till 30. Syftet med förmötet var att vi skulle bli insatta i KEKs arbete och generalförsamlingens procedurer.

Under förmötet skrev jag ner några ögonblick som jag vill dela med mig av. Håll till godo!

Vi sitter på bussen till Novi Sad, vi som ska på ungdomsförmötet samt några ur personalen, och Malva utbrister hur härligt det är att alla pratar med varandra, fast de flesta aldrig har träffats förut. Öppenheten är så naturlig i detta sammanhang, och det är just det som gör det lättare att bidra till samtalet själv. Vi är från Europas alla hörn, samlade i det ortodoxa Serbien, samlade för att dela vår tro och göra ekumenik i praktiken.

Ekumenik är ganska nytt för mig, jag var med och arrangerade det ekumeniska ungdomsmötet i Uppsala i höstas, men i övrigt har jag inte så mycket erfarenhet. Att däremot jobba brobyggande är något som jag kanske inte har gjort så mycket heller, men som jag alltid tyckt varit spännande och viktigt! Vi lever tillsammans på jorden och när vi lever våra liv förhåller vi oss alltid till andra. Just därför är det viktigt att vi också lever tillsammans med andra och bygger så många broar som möjligt. Ekumenik handlar om att bygga broar, och generalförsamlingens logga är just en bro!

Den första kvällen hade vi en session med KEK:s presidium och KEK:s tidigare generalsekreterare Jean Fisher (som säkert är över 80 nu, men fortfarande har sinnet som hos en ungdom!). Ordföranden Biskop Christopher från England säger i sitt anförande att ungdomen är framtiden, vilket jag direkt reagerar på och antecknar för att kommentera senare under frågestunden, men jag hinner inte säga något innan Jean Fisher öppnar sitt anförande med att svara biskop Christopher med orden:

”The youth is not the future of the Church, the youth is the Church.”

Jean satte ord på mina tankar. Att tänka att ungdomen är framtiden är feltänkt på många sätt, och Jeans ord blev lite av ledord för de kommande dagarna på förmötet. Vi återkom ofta till att kyrkan behöver göra plats för ungdomen för att kyrkan ska överleva. I beslutande organ och i genomförandet av verksamheter. Definitivt något som Svenska kyrkan också behöver inse på många håll!

Att jobba för en församling, där alla åldrar får samma möjlighet att vara en del av församlingen idag, och där alla får samma möjlighet till att komma nära Jesus oavsett ålder, är kanske det viktigaste arbetet som ständigt behöver utföras för att kyrkan ska finnas kvar i framtiden. Skapa platser där unga kan mötas, ta in unga i beslutande organ och underlätta för unga att bli delaktiga på alla plan. Jag har pratat en del med Jan, en av deltagarna från Evangelische Kirche Deutschland, som har suttit i styrelsen för ungdomsorganisationen i sin kyrka, och hos dem är det självklart med ungdomsrepresentation i de beslutande organen i sin kyrka, och Jan förvånades över att det inte ser ut så i Svenska kyrkan. Han tyckte också att jag, som ordförande för Svenska kyrkans största ungdomsorganisation, borde jobba mer för att unga ska få mer inflytande och plats i Svenska kyrkans beslutande instanser. Jag kan ju inte göra annat än att hålla med!

På tisdagskvällen var det dags för zurka, party! Det var kanske också en av höjdpunkterna under förmötet, ekumenik när den är som bäst. Eller snarare när konsekvenserna av ekumeniskt arbete, är som bäst! Vi som var på ungdomsförmötet dansade hela kvällen till liveband, tillsammans med KEK:s personal. Alldeles underbart! Protestanter, ortodoxa, anglikaner och reformerta, som dansade twister och till ABBA:s Mamma Mia! Det var så mycket glädje och jag önskar att många mer får uppleva att dansa med dem som inte har samma tillhörighet som en själv.

Vad jag också vill lyfta är pauserna, det var där som de givande samtalen hölls. Föreläsningarna var just föreläsningar, men borde kanske ha varit mer seminarielika, med mer tid för samtal. Men istället blev det i pauserna som både samtalen om föreläsningarna hölls, och också om allt annat såklart! Där kunde vi prata om likheter och skillnader i våra kyrkotraditioner, och om vilka vi är och vart vi vill i våra liv.

Ungdomsförmötet skrev under sista dagen en kommuniké till generalförsamlingen. I den är vi tydliga med att KEK bör jobba mer för att främja ungdomsarbete i Europa och göra plats för unga i KEK:s arbetsgrupper. Tillsammans med de europeiska kristna ungdomsorganisationerna bör KEK också jobba mer för att underlätta arbetet för de kristna ungdomsorganisationerna i medlemskyrkorna. Att sätta internationell press på det sättet tror jag kan hjälpa också Svenska kyrkan att satsa mer på barn och unga, och dess största barn- och ungdomsorganisation.

Genom att satsa på ungdomsorganisationer, satsar man också på en framtid med minskad populism, minskad polarisering och, som jag skriver tidigare, en kyrka med en framtid. Att vara tillsammans med 50 andra unga och engagerade kristna har ökat mitt hopp för framtiden. För nu vet jag att det över hela Europa finns de som är en del av kyrkan, och älskar det, och tillsammans vill vittna om Jesus, vittna om orättvisor och jobba mot dem och vara gästfria för främlingar. De tre ledorden för denna generalförsamling och dess ungdomsförmöte är trots allt Witness, Justice och Hospitality; Vittnesbörd, Rättvisa och Gästfrihet.

Nervositeten som jag kände på flyget släppte som tur var väldigt snabbt, och jag kommer bära med mig mycket framöver från ungdomsförmötet.

Jakob Schwarz
Deltagare på ungdomsförmötet och delegat för Svenska kyrkan på generalförsamlingen
Förbundsordförande Svenska Kyrkans Unga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.