Till innehåll på sidan

År: 2020

  • monakeranen

    Ljuset strålar fram i mörkret

    Julen närmar sig och de vanliga önskningarna om en god jul och ett gott nytt år, har på sina håll blivit ett digitalt julkort med en önskan om en jul och ett nytt år. Det är för flera den nivå som julen och det nya året befinner sig på. Det kan vara positivt, eftersom det…

    Läs mer


  • monakeranen

    Vi ska sjunga och dansa igen

    Vi är inne i en tid som både bokstavligt och bildligt är både mörk och ljus. Vi får besked om att anhöriga blivit sjuka och att någons mamma och svärmor gått bort i sviterna efter Covid19. Det är en oerhört tragisk tid och på samma gång en mycket vacker adventstid. Det vi behöver allra mest…

    Läs mer


  • monakeranen

    Hälsa och välbefinnande för alla

    Pandemin som fortgår och smittspridningen som ökar, ger upplevelsen av att bli torktumlad så att man torkas torrt. Man kastas hit och dit, men det enda som händer är att man får slut på energi och en fadd smak i munnen. Livet känns som ett Sisyfosarbete, för liksom Sisyfos måste vi ta ständiga omtag. Både…

    Läs mer


  • monakeranen

    Gå ut i världen!

    Svenska kyrkans kyrkomöte är nu samlat i session 1 för att i förenklad form bereda beslut inför framtiden. Ärkebiskop emeritus Anders Wejryd är Kyrkornas världsråds Europapresident och som sådan fick han avsluta kyrkomötets inledande tal i Uppsala domkyrka. Han poängterade att även om mycket förändras i världen genom de kriser vi nu går igenom, så…

    Läs mer


  • monakeranen

    Tillsammans i tro och handling

    Sveriges kristna råds senaste rådsmöte inleddes med personliga reflektioner kring ekumenik och den kristna enheten. Utgångspunkten är att vi som delar i Kristi kropp redan utgör en enhet. Vi är inte ensidiga och enfaldiga utan mångfaldiga och mångsidiga i Kristus. Ibland skaver det, men det sker i Kristus kroppen som vi alla är inkorporerad i.…

    Läs mer


  • monakeranen

    Berättelsen – en överlevnadsstrategi

    Det är mycket som är sig likt i vårt samhälle, samtidigt som mycket har förändrats, inte bara på ytan utan i grunden. Vi står och balanserar på något som vi inte vet vad det är eller vart det leder. Vi är som Noa i arken ovetande om hur det kommer att bli och om hur…

    Läs mer


  • monakeranen

    Människans gudagivna värde

    Vad är då en människa att du tänker på henne, eller en människoson att du tänker på honom Psaltaren 8:4 När jag var 5 år började jag i kyrkans barntimmar. Vi sjöng, lekte, pysslade och fick följa hur en bibelberättelse växte fram på flanellografen. En sång jag minns från den tiden var: ”Jesus älskar alla…

    Läs mer


  • Andlig boning åt Gud
    Johannes Zeiler

    Andlig boning åt Gud

    Med start på Pingstafton leder Uppsala stifts biskop Karin Johannesson tillsammans med biskopen i Stockholms katolska stift, kardinal Anders Arborelius, en gemensam digital retreat under temat 'Andlig boning åt Gud'.

    Läs mer


  • monakeranen

    Bön – en blottad reva och motståndshandling mot cynism

    Bönen är en motståndshandling mot cynismen. Bönen är din blottade reva, din utsträckta hand. Att be är att öka hållbarheten sid. 42-45 i boken ”Tankar för dagen. Manual för ett snällare liv” av Bob Hansson. Bönen blottar våra revor I dessa tider har jag funderat mycket på bönen och varför det är så viktigt att…

    Läs mer


  • monakeranen

    Att vara kyrka online i tider av pandemi

    Webbinarium om att vara kyrka online I Kyrkornas världsråds senaste veckobrev för perioden 24 – 30 april finns en länk till det digitala webbinariet som Kyrkornas världsråd modererade den 29 april: ”Webinar on Churches’ ministry online”. Länk: https://www.youtube.com/watch?v=GgfTmqtqgyk. Webbinariet börjar med en introduktion av professor Heidi A. Campbell, Professor of Communication at Texas A&M University…

    Läs mer