-
Att vara kyrka online i tider av pandemi
Webbinarium om att vara kyrka online I Kyrkornas världsråds senaste veckobrev för perioden 24 – 30 april finns en länk till det digitala webbinariet som Kyrkornas världsråd modererade den 29 april: ”Webinar on Churches’ ministry online”. Länk: https://www.youtube.com/watch?v=GgfTmqtqgyk. Webbinariet börjar med en introduktion av professor Heidi A. Campbell, Professor of Communication at Texas A&M University…
-
När livet är satt i standbyläge
A respons that uses the power of interfaith solidarity is not optional . It is a divine command. May we heed it. Katherine Marshall Livet i standbyläge De som kan jobbar numera hemifrån, andra ska undvika att gå till affären eller isolera sig hemma. Mycket i vår vardag ställs in, pausas eller ställs om. Många…
-
Inte minst i coronatider kan små gester av uppskattning betyda så mycket. Att visa att vi är i det här tillsammans – över religionsgränser.
Nu på fredag 24 april är första dagen i ramadan. Det blir en väldigt annorlunda fastemånad för muslimer. Också i Sverige är alla gemensamma böner och samlingar sedan flera veckor tills vidare inställda, för att man ser det som sin religiösa plikt att värna liv och hälsa och inte riskera smittspridning. Mycket av det som…
-
Kyrkan som fältsjukhus
Det har gått nästan sju år sedan påven Franciskus i en uppmärksammad intervju liknade kyrkan vid ett fältsjukhus. Likt varje god metafor började bilden av den uppsökande och samhällstillvända kyrkan omedelbart leva sitt eget liv.
-
A Time of Trial
Den pågående Corona-pandemin ställer kyrkorna inför många teologiska och diakonala utmaningar på både global och lokal nivå. Svenska kyrkan deltar aktivt i detta världsvida uppdrag.
-
Att läsa Bibeln med Maya-folket i Guatemala
Efter fyra timmars bilresa från Guatemala City är vi framme i provinsen Zacapa. Marken är torr, växterna ser vissna ut och floden har torkat. Här finns den Lutherska kyrkan ILUGUA, vars kyrkobesökare tillhör urfolket Maya-Chortí, en av de cirka 20 grenarna inom Maya-traditionen. I tre dagar läser vi Bibeln tillsammans och pratar om skillnaderna mellan…
-
Förödelse möter framtidstro i Mosul
Igår firade vi Påskdag med syrisk-ortodoxa församlingen i Duhok, en stad i norra Irak dit många familjer flytt undan IS. Kyrkan var full, uppståndelsetron påtaglig och Fader Faris ledde liturgin med auktoritet. Det fanns en stadig puls i dynamiken mellan präst och församling och delaktigheten förstärktes av de många ministranternas medverkan och kvinnornas körsång. När vi mötte församlingen efter gudstjänsten blev…
-
Påsken i norra Irak ett firande fyllt av kontraster
Vi har kommit till norra Irak för att möta våra trossyskon, fira påskens gudstjänster tillsammans – vare sig det är Stilla vecka eller påskvecka – och för att lägga örat mot marken och lyssna. Lyssna till vad det innebär att vara kristen i Irak och reflektera över villkoren och vad de säger oss. I Erbil…
-
Joint Day – att förena tro och handling
Olav Fykse Tveit, generalsekreterare för Kyrkornas Världsråd, sa i introduktionen av dagen: ”Vi är här för varandras skull”, på uppdrag av Gud. Och Rudelmar Bueno de Faria, generalsekreterare i ACT Alliance, sa att det behöver bli ett mer medvetet samarbete där vi följer stegen framåt. Ärkebiskop Antje Jackelén välkomnade deltagarna med många exempel på hur…
-
”Freely you have recieved, freely give”
Denna sista vecka i juni samlas Lutherska världsförbundets rådsmöte i Genève. Rådet möts en gång per år och är LVF:s högsta beslutsfattande organ efter generalförsamlingen. Ärkebiskop Antje Jackelén är en av 48 medlemmar i rådet och hon är också vicepresident för Norden, en av LVF:s sju regioner. I år kommer man att ta beslut om…