Avinvestera och reinvestera – de finansiella medlen måste arbeta för klimaträttvisa

Fossila bränslen är den största orsaken till ett förändrat klimat. För att klara Paris avtalet så måste vi fasa ut fossila bränslen mycket snabbt. När investerare, trossamfund, mänskorättsorganisationer, miljökämpar och unga tillsammans visar på vikten av att inte låta våra finansiella medel få bidra till fossilbränsleutvinning är vi en bit på vägen.


 

Att jorden håller på att förändras för oss blir allt mer klart. Klimatet är redan påverkat och vart det kan ta vägen är svårt att exakt veta. Men att människan håller på att påverka systemet Jorden står allt mer klart. Det är också klart att det går snabbt. För att minska de skadliga effekterna av ett förändrat klimat så måste det ske stora saker i raskt takt.

Fossila bränslen gjorde 1900 talets utveckling möjlig. På 2000 talet är samma fossila bränslen hotet emot planeten Jorden som vi känner den. Det kan ta lite tid att smälta att det som var så bra plötsligt blir till det som är så problematiskt. För en lite äldre och bekväm man så är det lockande att vifta undan alla larm om klimatförändringar som överdrifter. Bekvämligheten blir nästa aggressiv och vill helst inte höra något annat än att allt är bra som det är.

Men så är det inte. Allt är inte bra som det är. I Kapstaden på Afrikas södraste spets samlas just nu folk ifrån finansbransch, trossamfund, miljöorganisationer filantroper och andra intresserade till en manifestation för att dra ut finansiella investeringar ur den fossila branschen och istället investera i framtida förnyelsebara lösningar. 300 deltagare från 44 länder. Deltagarna är ifrån  hjälporganisationer, utvecklingsorganisationer och trosbaserade organisationer.

För sådär 7 år sedan år sedan började an kampanj sprida sig runt världen om vikten av att finansiella investeringar inte skulle göras i fossila bränslen. Det känns roligt att säga att Svenska kyrkan var väldigt tidigt ute och som första kyrka i världen avinvesterade vi i kol och olja. Inga pengar skulle få arbeta i sådana företag. Det var kring 2008. 2014 var Svenska Kyrkan först kyrka i världen med total avinvestering i fossila bränslen. Det har vi fått mycket cred för. Men inte bara det. Utan att vi också låter investera i lösningarna. Egentligen en självklarhet som fler och fler följt efter. Rörelsen för avinvesteringar har växt i världen och idag säger man att 11 triljoner dollar har undvikits att investera i fossila bränslen. Utan en medveten policy så hade de fortsatt att finansiera den verksamhet som är förödande för klimatet.

Det är intressant att se att trosbaserade organisationer utgör en majoritet av de som avinvesterat. Det är ju inte så underligt. Om man tar sin tro på allvar som är tydlig med att omsorg om den mest utsatta måste vara i centrum så kan inte investeringar i det som drabbar de mest utstatta vara det som håller verksamheten igång. Det är en fråga om sammanhängande moral.

I Kapstaden lyssnade vi på berättelserna från alla delar av världen om vikten av att avinvestera och reinvestera i lösningarna. Jag fanns med för att berätta om Kyrkornas Världsråds och dess medlemskyrkors arbete med avinvesteringar. Naturligtvis fick jag ta på mig Svenska kyrkans hatt för att i all ödmjukhet berättat om vad vi gjort. Jag kan säga att det väckte stor entusiasm.

I samma panel som jag satt fanns Amnesty internationals general sekreterare Kumi Nadoo. När han säger att ett förändrat klimat är det största hotet emot mänskliga rättigheter så är det ytterligare ett bevis på klimatfrågan som mer än en miljöfråga. Alla delar av mänskligt liv påverkas av klimatförändringar. De delar av mänskligt liv som påverkar klimatet och destabiliserar världen måste ändras. Det uppvaknandet måste få oss att se över alla delar av mänsklig aktivitet som påverkar klimatet. Vi måste förändra nu. Alla goda krafter måste göra allt det kan. Det är det minsta vi kan begära idag.

Den som vill se samtalen och inläggen kan klicka sig vidare här https://youtu.be/eDjYXPaU5IY

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *