Mariestad vänder ryggen mot Åkesson


 

Det är måndag 5 maj kl.17:00 och jag är ledsen. Jag står på torget och känner en stor sorg svepa sig kring mig som en svart kappa. Den kyler ner min kropp och färger allting grått, eller snarare mörkbrunt. Fast solen skiner, och det gillar jag, och många människor står nära mig, unga som gamla, kända och okända, det trivs jag vanligvist också med. Och jag har dotterns hund Sazza i kopplet. Jag borde känna glädje och tillförsikt. Men jag kan inte. Jag tar hunden upp. Och känner mest sorg.

Men inte bara. För det finns en hel del att glädja sig över: att unga människor från Mariestad drar igång en fredlig tyst demonstration för att visa att vi är många i Mariestad som gillar olika. Att vi trivs med mångfalden. Därför vänder vi så gott som alla som är på torget Jimmy ryggen. Vi hör hur han mal på, men vi tar inte till oss.

Hur kan någon vara så avtrubbad att hen inte ser vad nationalism åstadkommer, var den än dyker upp? Och då menar jag inte en sund nationell stolthet, att man vågar visa att man är glad i det land man bor i, utan den osunda exkluderande nationalism, där man är rädd för det främmande, och ser allt annorlunda som ett hot. Där man klassar folk efter hudfärg och etnicitet. Det gör mig bedrövad att någon enda människa kommer till torget för att lyssna till det en modern fascist har att säga, och det gör mig bedrövad att han ändå får så mycket uppmärksamhet, även av mig. Men jag kan inte stanna hemma och låtsas att han inte finns. Det går inte. Han kommer mig alldeless för nära. Hans budskap är inte för mig, men han pekar på mig. Det är jag som är den skyldige. Det är jag som gör att hela Sverige kantrar, enligt honom. Det beror på mig och mina gelikar.

Invandrare. Med judar i släkten och som frälsare. Med barn från Asien. Med en blandkultur hemma. Med den fasta övertygelse att alla människor har samma värde och ska behandlas som medmänniskor, utan att ta hänsyn till status, härkomst, kultur kön, sexuell läggning eller språk. Inte heller har jag en blågul flagga på tomten. Jag sjunger inte med i någon nationalsång, för det har jag slutat med för 20 år sedan. Jag håller inte traditionella könsroller högt.

Jag erkänner.

Jag tar hela skulden på mig.

Därför passar det bättre att stå tyst, än att ropa buu och kasta ägg. Det är ju jag som är skyldig, de pekar fingar åt mig. Klart man blir ledsen. När sådana som de för makten kan det blir verklighet, vi har sett det. Jag kan skickas ’hem’, i alla fall förlora mitt medborgarskap. Barnen likaså. Vi kan bli tvungna att sjunga med i sånger vi inte alls kan stå för, vi kan tvingas lova lojalitet vi inte alls känner. Jag kan tvingas avsäga mig min tro, på den judiska frälsaren, som på alla människors lika värde.

Nu säger några kanske: det kan väl inte hända bara för att några röstar på ett fascistiskt parti?

Ja, det sa man även i tyskland på 30-talet, på Balkan på 80-talet, och i Ukraina bara för några år sedan. Men allt kan hända om man släpper tanken att varje människa är en medmänniska, och att främmande människor inte är mot-människor.

Jag står på torget i 10259867_707812852590427_7097642704410559780_nMariestad och tänker på alla som enligt vissa inte är välkomna. Jag tänker vidare på Auschwitz, tänker på Riga där min far var tvångsarbetare under Andra världskriget. Jag tänker på vännerna från Serajevo som fick fly till Sverige. Det kunde ha varit jag. Det kan vara jag och min familj som är näst på tur.

Klart jag känner sorg.

 

7 kommentarer

Sven Andersson säger
6 maj 2014 – 11:52

Visst hade det behövts ett gott budskap i stället, men var finns det?
Sv.Kyrkan talar ju knappast längre om syndernas förlåtelse och ett
evigt liv. Moralismen - att man ställer upp emot främlingsfientlighet -
räcker inte. Först när man räknar med GUDS HELIGE ANDE och
får människor att ta emot syndernas förlåtelse händer någonting.
Bekymmer har vi i kyrkan - men än mera nåd från vår Gud.
Måtte nåden "flöda över" och vi syndare befrias! AMEN!

Willem-Jan Fens svarar
26 april 2019 – 02:38

Ser inte riktigt på vilket sätt det skulle vara moralism att ställa upp emot främlingsfientlighet… I så fall är Mose och Jesus moralister, vilket jag inte tror. Då utgår jag ifrån att du menar med moralism att man låter den egna moralen styra vad andra ska göra, sätta sig till doms över andra.
Om du menar med moralism den strömningen att låta vårt handlande ledas av moralen, då är jag med. Någon hyfs får man ha. Som någon uttryckte det i en krönika: varför skulle det vara värre att tända en sigarett under en tv-intervju än att vräka ur sig rasistiska påståenden i en tv-intervju? Jag är övertygad om att det just var den helige Ande som insprirerade till detta torgmöte under tyst protest.

Cecilia af Jochnick säger
7 maj 2014 – 04:50

Vackert skrivet och alldeles rätt. Och väldigt svårt att hantera eftersom sverigedemokraternas politik bygger på att göra folk rädda utan att ha några verktyg för att ordna till det. Ibland önskar jag att alla invandrare sa "nej, men nu struntar vi i er" och drog ur landet - det skulle ju omedelbart rasa både här och där och så fick vi sitta här och försöka klara vår omsorg, våra industrier och vår samhällsservice...
Jag bor nu i ett län vars avfolkningsbygder "räddas" av holländare och tyskar som flyttar hit och skapar arbete åt sig själva och liv åt bygden, min dotter och jag engagerar oss på fritiden i en teater som drivs av tyskar, jag har gått på kurs i surdegsbakning hos en invandrad tysk, Yian Yian Peng har startat ett företag som levererar urgoda dumplings i Kristinehamn, i vintras var jag i Sunne och blev bjuden på fantastisk syrisk mat på flyktingförläggningen... pragmatiker som jag är ser jag nyttan av nya influenser . Men det är ju inte bara det - det är också att delaktighet och medmänsklighet krävs för att samhället ska vara tryggt för oss alla...äsch där blev jag nyttig igen. Bra skrivet i alla fall och dessutom tillhör du en organisation som jag efter första maj i Jönköping är extra stolt över att vara medlem i.

Gustaf Svensson säger
7 maj 2014 – 10:45

Vad ska man göra? Vända ryggen till, skrika och demonstrera eller bara ignorera dem? De verkar kunna vända allt till sin egen fördel. Men underbart skrivet och fantastiskt att höra att det finns starkt civilkurage i Mariestad och i Mariestads församling.

Lalla Åberg Dahlin säger
7 maj 2014 – 10:58

Jag var också där och min upplevelse var exakt som din även om vi kommer från olika bakgrunder. Men även jag har barnbarn med brunt skinn och skräcken griper mig ibland men framför allt blir jag väldigt arg.
Det du skrev var så fint och jag hoppas av hela mitt hjärta att du och jag, våra barn och barn, våra vänner och ovänner aldrig någonsin ska behöva uppleva det som vi fick oss till del på torget i Mariestad den 5 maj 2014.
Lalla

Sara säger
7 maj 2014 – 07:06

Hur kan någon vara så avtrubbad så man inte ser vad kommunismen gör med samhället?! Så trött på alla som hackar på SD men accepterar V ( och till och med MP ) som vill jaga oliktänkande genom att försöka få rösterna officiella! Okunskapen och de falska föreställningarna sprider sig i samhället och de flesta individer har inte förmågan att tänka kritiskt. Blir så arg, hyckleri!

Willem-Jan Fens svarar
26 april 2019 – 02:38

Varav drar du slutsatsen att jag accepterar kommunism? Handlar mitt blogginlägg om kommunism och vad den har gjort och kan göra? Nej, inte ett ord. Med risk för att du blir ännu argare ska du kanske läsa den en gång till. Och på vilket sätt tycker du att V och MP uttrycker att vissa inte hör till vårt samhälle?

Jennie säger
8 maj 2014 – 04:21

Tack för ditt helt fantastiska inlägg! Det gjorde mig så himla glad. Det gör mig hoppfull och tacksam att så många människor från olika delar av samhället och olika kretsar ville delta. Stort tack för att du var där! Och tack för det fina inlägget. / Jennie

Matts Brunnegård säger
10 juni 2014 – 03:44

Mycket bra!
jag som är född i Herrljunga har vid flera tillfällen kallats för svartskalle så när skattemyndigheten på 70-talet bytte ut de fyra sista siffrorna i mitt personnummer blev jag ju det "på riktigt" . Då fick alla "svartskallar" och adoptivbarn en nia som första siffra. Jag antar att du också har en nia som första siffra efter i den fyrställiga "koden". Numera har man övergett detta system så det kommer nog att bli svårare för administrationen att skilja agnarna från vetet. Kanske finns det idag ett mera sofistikerat system.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.