Två årtal , nej tre vill jag nämna. 1933, 1945 och 2011.


1933 :  43,9 % av Tyskar röstar på Nazisterna , efter det Tyska Riksdagshuset satts i brand, och i princip avskaffas då demokratin i Tyskland.  Demokrati hänger inte på allmän rösträtt och fria val, det hänger på hur majoriteten tar hänsyn till minoriteten. Och vi vet hur det gick. Samma år inrättades Dachau. Judar, Romer, kommunister och syndikalister får det svårt. Betalar med livet. Vi vet hur det gick. Vi vet hur vi inte vill ha det. Därför kommer vi ihåg. Inte bara det som hände i Tyskland, utan vi kommer även ihåg  Sveriges villighet att sätta det humanitära på undantag. Det otänkbara kunde hända i ett land med en högstående kultur som Tyskland.

untitledMed hjälp av medlöpare i andra länder. Auschwitz ger best namn åt detta otänkbara: att på industriell väg förinta människor, vuxna kvinnor och män, barn, spädbarn. Men detta helvete Auschwitz tog slut, för 70 år sedan.  På 27 jan 1945. Freden kom i maj 1945. Kan vi garantera att det aldrig kan hända igen? Hur blev det i Srebrenica? 250px-Srebrenica2007 Kriget på Balkan? Behandlingen av romer i dagens Europa? Har vi lärt oss?

 

 

Jag besökte Auschwitz med min familj sommaren 2011. En obeskrivlig upplevelse, fast det var inte det första koncentrationsläger jag besökte. Eftersom det verkligen är obeskrivligt hur ondskan gestaltades där, ska jag inte försöka beskriva det. Men en sak kan jag nämna: Rälsen. Som en symbol för vår medverkan. Rälsen tar slut i Auschwitz. På ett hjärtskärande sätt. Precis framför ugnarna. Man sa därför också: enda vägen ut är skorstenen.  Och i den baracken i dagens Auschwitz där Frankrike har sin utställning, hör man överallt ljudet av tåg som far över rälsen på det sätt bara ett tåg låter. Det är en symbol för alla som var delaktiga i alla dessa transporter, från Paris och andra Europeiska städer. Det var många inblandade. Det var väl deras jobb. Inte kunde man bry sig om det som fanns som last om bord på tåget… Tänk på alla som drog växlarna åt rätt håll, på alla som hade lagt rälsen och slipers, alla de som körde tågen. Det var många som var med och gjorde att tågen kunde komma fram till ugnarna i Auschwitz, och köra tomma där ifrån.

Och precis innan vi kom till Auschwitz och skulle se allt detta, hände denna katastrof i Oslo och på Utöja.

Vi trodde inte våra ögon när vi såg löpsedlarna. utoya-fel-tid-fel-plats-tv-dokumentar

Kom ihåg Auschwitz – och alla andra ställen där människovärdet trampas på! Stå upp för demokrati, och likställ den inte för lättvindigt med rösträtt och fria val. Något måste vi väl ha lärt oss.

Något måste vi lära våra barn: romer, judar, politiska motståndare, muslimer, kristna, hinduer, anarkister, vi är alla människor, vi förtjänar alla respekt för dem vi är. Ingen ska behöva ursäkta sig for att man finns.  Fred är inte bara avsaknaden av väpnade strider. Freden är svårare än så. Värd mera. Måste läras ut. Efter 70 år.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.