Chassidism så här i juletider.


Kan jag skriva om något annat än människans värde?

Ja, om hennes obetydlighet kan jag också skriva.

Hennes värde ska lyftas fram, när det trampas, när andra säger: du är inte lika mycket värd som vi! Du är närmast värdelös! Du ÄR värdelös! Då behöver vi påminnas om att ingen människa någonsin ska bedöma en annan människas värde. Man kan beskriva en annan människa i mått: längd, bredd, höjd, djup, vikt, volym; och i färg: färgrik, grå; röd, grön, blå och även brun kan hennes åsikter vara; skiftande toner hennes hy (fast riktig färg har hon sällan…).

färgad människa

Man kan beskriva hennes kunskaper och färdigheter, hennes arv och miljö, hennes relationer och vänner. Man kan även beskriva vilken värde hon har för dig eller någon annan, så vitt du kan bedöma det från din horisont.  Vad hon är värd i lön per månad eller timme, vad hon är värd känslomässigt för dig eller andra. Men det säger inte mycket om det värde Gud har lagt in i henne, det värde hon har i Guds ögon. Trampar någon på en annan människas värde, trampar hon på Gud.

Men så snart en människa blir till en uppblåst groda, så snart en människa sprider budskapet: ”Se mig! Se hur betydelsefull jag är! Se hur vacker jag är! Se på mig!” behöver det påpekas för den människan att hon bara är en flugskit i universumet. Att hon är stoft. Och snart är jord igen.

baalshem

Jag fick i julklapp av en vän uppdraget att läsa Eli Wiesels bok Portrett och legender. Om den centraleuropeiska judiska fromheten som kallas  Chassidismen.  Jag är mitt i boken, och läser just om denna dubbelhet: storheten, obetydligheten, två halvor inom samma skal, inom samma människa.  Ödmjuk och förmäten ska människan vara. Vi är gudabarn och vi är stoftkorn. Och glädjen över allting, i allt, genom allt.

Detta är insikter som kommer först och främst de fattiga till del. Vi rika förstår nog inte hela sanningen i detta, men vi kanske börjar ana. När man ändå har varit i stallet. Och sett barnet i ögonen.

Tack Gud för barnet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *