Katla är en verklig fara, på Island och här. ( publicerat i Mariestadstidningen 30sept 2016)


katla-vulkan1918 hade Katla på Island sitt sista stora utbrott. Ett utbrott som bröt igenom glaciären och flyttade kustlinjen ut i havet en bit. Islänningar vet att de bor på en vulkanö. Det var inte så konstigt att Astrid Lindgren just valda namnet Katla, när hon skulle namnge draken i Bröderna Lejonhjärta. Draken som dödar eller förlamar alla som berörs av dess andedräkt. Astrid Lindgren kunde geografin och bibeln, och har använd många bilder från bibeln i romanerna hon skrivit. Jag är lite tveksam till budskapet i Bröderna Lejonhjärta, vet inte riktigt hur jag ska tolka allt, men romanen har sina poänger, helt klart. katla-glacier
”…och draken och hans änglar stred, men han övermannades och det fanns inte mera någon plats för dem i himlen… men ve över jorden och havet: djävulen har stigit ner till er, och hans raseri är stort, ty han vet att hans tid är kort.” Uppenbarelseboken 12.
Vi ser det i Törnrosdalen: egentligen lika vackert som Körsbärsdalen, men Tengil – ondskan härskar. Vi ser det i Syrien: lika vackert som det förlovade landet, men ondskan här makten. Vi ser det också i vårt eget liv ibland: vi vill det goda, katla-drakenmöjligheterna finns egentligen, men allt blir bara fel. Sjukdom och död hotar också oss.
Den Heliga Mikaels dag vill inskärpa att situationen på jorden är allvarlig, mycket allvarlig, men att det sista ordet tillhör Gud. Och Tengil och Katla får inte det sista ordet, aldrig! Inte i Törnrosdalen, inte i Syrien, inte i vårt liv. Draken och hans änglar är redan övermannade. Vi får stärka varandra med att stå ut, organisera uppror mot ondskans välde på jorden, och aldrig acceptera att människovärdet trampas på, som det gjordes i Törnrosdalen. Säg aldrig i någon situation: All makt åt Tengil! Det är att förneka Guds makt. Säg: all makt åt Gud, som vill oss ALLA väl. Han har valt sida, det har Jesus visat oss, han står på vår sida. Alltid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *