korpen är på frammarsch! (ur MT 24 mars 2017)


 

Nej, jag menar inte organisationen, utan vår största kråkfågel. Det lär finnas 32000 par i Sverige. Jag tycker om kråkfåglar, och de lär vara de smartaste bland alla fåglar. katja 2011

För några år sedan hittade min fru en skadat kajunge i trädgården.  Det blev en trevlig bekantskap. Vi kallade den Katja Kaj, efter figuren i en av oss omtyckt dansk tecknad serie Katja Kaj och Bente Bent. Den lärde sig aldrig flyga, men den blev riktigt tam, och hade ett eget hus på vedskjulsväggen att ta skydd i när det regnade. När vi åt ute på terrassen satt den på vedkorgskanten och väntade sig något. Fina blå ögon hade den, och följde efter i trädgården när man rensade ogräs. Och den klättrade upp i det stora äppelträdet via en stege vi hade byggt. Och sedan klättrade den upp i toppen, och störtade ner i gräset bredvid brevlådan. Hon var inte så stor, Katja Kaj. Och hon var rädd för kråkorna som är så mycket större, och för skatorna, som är ganska aggressiva.

katja 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förra veckan vid Brattefors på Kinnekulle landade en korp i ett dött träd nära oss. Oj vad stor den var. Svart, stor, och ropade på en partner kanske så i vårljuset: korpkorp! Korpkorp! Ingen vacker sång, men ett vackert rop!

Tacka Herren med sång,lovsjung vår Gud till lyra, han som täcker himlen med moln, som skänker regn åt jorden och låter gräset gro på bergen, han som ger föda åt djuren,åt korpens skrikande ungar. Han gläder sig inte åt stridshästars kraft och soldaternas snabba steg.

Nej, Herren älskar de gudfruktiga, dem som hoppas på hans nåd. (psalt 147)

 

Gud ger, av nåd, alltså gratis. Åt korpens ungar (fast föräldrakorpen får samla maten),  liksom åt oss. Det vi får, gratis, är inte till salu.  Vi kan inte säga: det här är min korp, jag betalar! Vi ägde aldrig Katja Kaj heller. Vi delade trädgård. Det är dessutom förbjudet att äga vilda djur, men frågan går djupare än Sveriges rikes lagar. Det som ges, går inte att köpa. Ej till salu, är en av markeringarna vi gör i reformationsjubileet vi firar i år.

Människan – ej till salu! Vi måste alltså respektera alla människor, och unna dem en plats under solen.

Skapelsen – ej till salu! Vi kan inte bara ta och ta, utan att bry oss hur det går för skapelsen. Haven ska inte fyllas med sopor och plast, också dataskärmor och telefoner måste in i kretsloppet.

Frälsningen – ej till salu! Vi får gratis, vi får leva vårt liv i förlåtelsens tecken, och rädda dem som vi kan rädda.

Maria fick ta emot den största gåvan av allt: ett barn, som ska visa oss vad nåd är. Luther återupptäckte att nåden inte är till salu.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *