Röka

Jag började röka just i högstadieåldern, trots pappas protester. Efteråt kan jag tycka det var rätt så bisarrt att han genom fickpengarna betalade min rökning, fast han var en sådan stark motståndare till rökning. Jag kommer ihåg att jag skulle åka på klassresa till Achen och Köln med buss, och jag drog upp ett paket cigaretter jag hade inköpt till resan…. Och när jag ska bjuda en kompis på en cig, ser jag att min far hade klistrat ett passfoto av sig själv på paketet. Ja, det var värt ett försök, men det hjälpte mig inte att sluta – eller snarare: det hjälpte mig inte med att inte börja! Nu är det många år sedan jag slutade, även med snuset.


Det känns lite konstigt idag att se människor röka. Det känns så gammaldags på något sätt, som när man ser en film som avspelar sig på 50-talet, då ’alla’ rökte. På kontoret, i skolan, i köket medan man lagade mat, när man bytte på barnen eller läste en bok, och även i sängen. När som helst. Med en av följderna att det stod askkoppar överallt, och att gardinerna luktade rök, även i sovrummet. Det fanns även käcka toapappershållare med askkopp ovanpå.
Jag tycker allt sådant är otänkbart nu. Fast det störde mig inte det minsta på 70-talet. Man säger att det inte går att stoppa. Men vad är det som hindrar att vi varje år höjer åldern för tobaksinköp? Det är väl ingen vettig människa, inte ens inom tobakslobbyn, som förespråkar att någon människa om är född säg år 2005 eller senare ska få köpa cigaretter eller snus? En 12-åring ska väl inte röka? Och nästa år då? 2018? Nej, en 13-åring inte heller. Varför inte sluta sälja till alla födda 2005 och senare för all överskådlig framtid? 2035, när de fyller 30 får de fortfarande inte köpa tobak men inget som har varit tillåtet har förbjudits dem. Och sedan år 2085 får bara de som är 81 köpa tobak. Är det rimligt att de kommer att ’köpa ut’ till sina barnbarn som vill börja röka? Nej, då är tobak bara förknippat med gamla människor och inget att längta efter. Och alla under 80 år som har tobak på sig kan blir av med den tobak de har. Olovligt att ha på sig! Det vore väl ett steg framåt för mänskligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.