Ljus! (ur MT inför Kyndelsmässodagen 2018)

Man vill så gärna göra allt rätt, särskilt med det första barnet. Det finns så många förhoppningar knutna till barn, det finns också mycket av osäkerhet kring att få barn… Kommer mitt barn att få de möjligheter det behöver för att utvecklas? Kommer hen att bli väl mottagen bland släkt och vänner, bland årskamraterna så småningom? Hur ska livet bli? Jag tror alla som har fått barn känner igen dessa undringar. Därför behöver man uppmuntran. Man behöver någon som säger: ”Jag är med när det behövs! Räkna med mig!”(faddrar typ.) Eller som säger: ”Jag ber Gud om att vara med barnet! Nu, och när det växer upp. Jag vet att detta barn kommer att betyda mycket för andra!”


Och det är just sådant Maria och Josef får höra när de tar efter alla konstens regler Jesus till Templet i Jerusalem, 40 dagar efter hans födelse. De offrar och säger: ”Gud vi vet att det är detta vårt första barn tillhör dig. Men vi tar hand om honom. Vi ser till att han blir en man som du kan räkna med, så länge det beror på oss och ligger inom vår förmåga”. Det är innebörden av deras besök i Templet.

Och sedan är hon där. Hanna. Första profeten i Nya Testamentet. Hanna Fanuelsdotter. Hon bor i templet i Jerusalem, 84 år gammal. Hon tjänade Gud dag och natt med fasta och bön, berättar Lukas. Det är märkligt att Lukas även nämner att hon var från Ashers stam, eftersom Asher är en av de 10 ’försvunna’ stammar. Ashers område var just det område i Västra Galileen där Jesus sedan ska växa upp. Lukas vill kanske poängtera att någon från Nasarets område känner igen babyn som ett ljus för folken, ett ljus för oss i vår tid! Hanna känner igen barnet som den av Gud utlovade Messias, och hon blir den som sprider ordet om Jesus i Jerusalem som första vittne. Denne berättelse ger oss 3 uppdrag (minst):1. Uppmuntra du med, de som har fått barn, och hjälp till gärna när det behövs! 2. Berätta du med, som Hanna, om det just du vet om Jesus och vilken värld du ser framför dig när han får styra. 3. Tänd ljus när det mörknar! Tänd ett ljus för de barn du vet har det svårt. Tänd ljus för de föräldrar som har det svårt för att deras barn har det svårt. Kristus är världens ljus, och det ljus får vi reflektera! Och reflektera över!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.