Den blida vår är inne!

Det är som allra vackrast nu, den där fullständigt överflödande blomsterprakt som vi upplever just nu är svindlande. Körsbärsträden, äppelträden, päronträden och vitsipporna, och allt detta på ett grönt flor av nyutslagna blad. Vad vi har längtat efter detta! Och till allt detta denna fågelsång som förtrollar. Och bara en vecka kvar till Pingst. Pingst – hänföringens tid. Ett vackert uttryck som poängterar att man blir lyft av allt detta. Man förs bort från sin ibland så gråa vardag. Man går in i visionen om en ny tid, en ny tillvaro, även om man vet att allt detta vackra bara varar kort, för vi vet att snart snöar miljoners blomblad ner från träden.


Sakarja är en lysande profet. Han ser de där underbara visionerna. Man ska inte alltid ta visioner helt bokstavliga, utan de får vara en tavla till inspiration. Vad säger du om de här orden från Sakarja: ”Den dagen skall det inte längre finnas någon kyla eller frost. Det ska vara en ständig dag – Herren vet när den kommer – och ingen växling mellan dag och natt, utan när kvällen kommer ska det vara ljust. Den dagen skall friskt vatten strömma ut från Jerusalem, hälften mot östra havet och hälften mot västra havet.” (Sak 14: 6-7)

De där ljusa nätterna vi har längtat efter! De kommer nu! Och förhoppningsvis kommer det ingen nattfrost längre- fast man vet aldrig. Och regnet ska vattna jorden förstås, men dessutom ska bäckar strömma från Jerusalem, en åt öster till Döda havet, som ska bli levande, och en åt väster till Medelhavet. Det livgivande vattnet kommer från Jerusalem, ser Sakarja. Det är inte människor som åstadkommer strömmarna av friskt vatten, det är Gud. Det är Gud som ger liv. Det är Gud som fördriver döden. Och vi blir alla inspirerade under denna tid av året. Anden sveper över världen och ger liv åt knoppar, frö och rot. Med orden från Anders Frostenson, efter en engelsk carol:

Väntande på värme vilar rot och frö,

Vet att våren kommer. Varje träd och ört

Brister i blom på sin bestämda tid.

Kärlek med ditt ljus kom, kom och hos oss förbliv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.