Biologisk mångfald – en Gudagåva vi ska ta vara på!

Biologisk mångfald finns i skapelsen och betyder att det ska finnas en rikedom av många olika arter på ett ställe, och att det inom arten finns en stor genetisk variation. Bara då finns det möjligheter för djur och växter att kunna anpassa sig till nya situationer, som t.ex. tidigare vårvärme, eller mindre regn, eller kallare eller blötare vintrar.
https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Vaxter-och-djur/Biologisk-mangfald/


Nu med brutet ben i lagning har jag haft svårt att komma ut i naturen. Det får bli naturen på nära håll, dvs trädgården, som är en blandning av kultur och natur förstås. Jag blev väldigt glad att jag såg nu några gånger en Steglits i trädgården i häckningstider. Den måste häcka någonstans i trädgården eller i ett träd närheten. Det är en sådan extra fin fågel att ha i sin närhet. Igår hörde jag något pipande från köket när jag vilade mitt ben på sängen. Det var en Rödhake-unge som hade förirrat sig in hos oss. Den var inte särskilt rädd och jag kunde snabbt släppa ut den. En kär fågel som är borta i år är Staren. De har alltid spankulerat omkring på gräsmattan i trädgården och i parken bakom huset, och även häckat i en stor starholk i trädgården. Jag har hängt upp holkar i parken – eftersom stararna var husvilla – men nu finns det inga starar alls. Det är tråkigt, för det är mycket roliga fåglar. Sällskapliga, och så härmar de olika fåglars sång och rop. De är riktigt skickliga sångare, så jag saknar dem. Deras minskade antal lär ha att göra med ändrade jordbruksförhållande. Färre djur ute på bete, färre naturbetesmarker och därför färre insekter. Antalet har halverats på de senaste 30 åren!

 

 

Vår trädgård är annars ett insektsparadis, med mycket blommor och många olika miljöer. Många boplatser för humlor och solitärbi finns, och som bonus har vi även hotell. I olika utföranden.

Hotellen har varit bebodde, och när Klätterhortensian blommar överflödande i det gamla döda körsbärsträdet som den täcker helt och hållet, så hörs ett gammaldags surr. Det hör man faktiskt inte så ofta längre, och det beror inte på att jag hör sämre! Det är för att antalet insekter han minskat enormt, särskilt bi och humlor. Tyvärr hade en geting börjat bygga sitt pappersbollbo i det lilla facket i mitten på hotellet, facket med det ovala hålet. Jag funderade på hur jag skulle få bort just den, man vill ju inte ha ett getingbo mitt på terrassen…

 

 

 

 

Men häromnatten – eller var det tidig morgon? – hördes det ett väldigt hackspetteliv på terrassen. Vid närmare inspektion hade hackspetten tagit bort hela framväggen för att komma åt getingboet, och dessutom tömt de andra hålen med solitärbi-larver också.

Man kan äga ett insektshotell, men insekterna äger man tydligen inte. Och inte fåglarna. Och inte växterna heller. Vi har dem till låns, så länge vi sköter deras livsmiljö. Gör vi inte det, är de borta.

Vi har ett stort ansvar som Guds medarbetare.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.